Hlavní obsah

Na Dakaru se představí i sedmnáctičlenný český tým

SEDLČANY

Největší český tým v historii se představí v lednu na Rallye Dakar 2009, která se premiérově nepojede v Africe, ale v jižní Americe. Pod hlavičkou KM racing týmu budou na startu dva soutěžní kamióny, jeden doprovodný kamión, tři motocyklisté, jedna čtyřkolka a doprovodný osobní vůz. Ve 30. ročníku slavné soutěže, která musela být letos v lednu z bezpečnostních důvodů zrušena, se představí ve žlutých týmových barvách patnáct Čechů a dva Slováci.

Článek

Jeho nejvýraznějšími postavami budou pilot kamiónu Martin Macek a motocyklisté David Pabiška a Josef Macháček, jenž bude tradičně startovat na čtyřkolce. Za volantem kamiónu se představí i Ladislav Fajt, jenž pojede takzvanou ostrou asistenci, mezi motocyklisty budou o co nejlepší pozice bojovat Dušan Randýsek a Ivan Jakeš ze Slovenska.

KM racing se na Dakaru představí zároveň i jako oficiální česká reprezentace. Nápad zorganizovat tento projekt se zrodil v hlavě Pavla Kubíčka, jenž před dvěma lety slavnou rallye sám jel a před rokem organizoval start týmu českých motocyklistů. Letos se ale dohodl na spolupráci i s Macíkem, jenž se postaral o kamionovou část výpravy.

V Le Havru technické přijímky

"Vše vzniklo náhodou. S Martinem (Macíkem) jsme se o této možnosti bavili na jaře na Centrální evropské rallye, nakonec jsme si i plácli a začali na tom pracovat," řekl Kubíček ČTK na pondělním neformálním setkání s novináři v Sedlčanech. Tým na tamní rallyekrosové a autokrosové trati uspořádal slavnostní rozlučku před cestou do francouzského Le Havru, kde se 26. a 27. listopadu uskuteční technické přejímky na rallye.

Na samotné rallye se představí 17 účastníků, celý tým je ale početnější. "Sedmnáct lidí na takové kvantum techniky by bylo málo. Je nás asi třicet," uvedl Kubíček, jenž se na Dakaru představí jako člen posádky ostré asistence. Současné složení a počet členů týmu je podle něj dostatečný. "Vždy to jde nafukovat, ale tohle je podle mého akorát. Když už je lidí moc, tak se to dá těžko ukočírovat a je to složité i logisticky," vysvětlil Kubíček.

Rallye Dakar bude zahájena v sobotu 3. ledna, start i cíl 9000 kilometrů dlouhého závodu jsou v argentinském Buenos Aires, kde rallye vyvrcholí 18. ledna, projíždět se bude také Chile.

Reklama

Související témata: