Hlavní obsah

Špotákovou v Monaku uchvátily hvězdy atletiky i taneční kreace Boltovy rodiny

PRAHA

Slavnostní atmosféru galavečera v Monte Carlu, kde byly v neděli rozdány ceny nejlepším atletům letošního roku, si patřičně užila česká oštěpařka Barbora Špotáková. „Považovala jsem si už nominace v trojici adeptů na výkon roku, udělení ceny je bomba,“ vyprávěla po návratu do Prahy olympijská vítězka a světová rekordmanka, která se o ocenění za ženský výkon roku podělila s etiopskou vytrvalkyní Tiruneš Dibabaovou.

Článek

Špotáková v neděli přidala do své sbírky další ocenění, naposledy před dvěma týdny triumfovala v české anketě Atlet roku. „Je to obrovské ocenění, největší, jaké jsem zatím dostala. zatímco Atlet roku je o pobavení, v Monte Carlu je vše hodně oficiální a slavnostní. Díky tomu si ale uvědomíte, že jde o ocenění ve světovém formátu,“ líčila Špotáková na pondělní tiskové konferenci.

Sedmadvacetiletou závodnici pražské Dukly v Monaku potěšilo, že i její výkon vzbudil patřičný ohlas. „Ženský oštěp podle mě není až tak sledovaná disciplína, proto mě to překvapilo. Třeba Jackie Joynerová-Kerseeová za mnou přiběhla a říkala mi ‚Ty bývalá vícebojařko, tak ty už děláš jen oštěp!‘ Já ji raději ani neříkala, že jsem víceboj nechala kvůli dálce,“ říkala se smíchem Špotáková.

Stoly obsazené světovými rekordmany 

Současně ale s povděkem kvitovala, že nebyla hlavním středem pozornosti. „Koukala jsem na Bolta, který byl na konci večera vycuclej jako citrón. Byl na všechny hrozně příjemnej, snažil se žádného zájemce o fotografii nebo autogram neodmítnout, ale bylo vidět, jak mu to bere síly,“ připomněla méně příjemnou stranu popularity. O společnou fotografii Špotákovou požádala sedmibojařka Natalija Dobryňská nebo bývalá výškařka Stefka Kostadinová. „Lidi v Bulharsku mě prý mají rádi,“ podivovala se.

Přítomnost bývalých i současných hvězd atletického nebe si Špotáková spolu s přítelem Lukášem ohromně užívala. „U stolu nás sedělo pět světových rekordmanů, Lukáš seděl se šesti. Vedle sebe měl Stefku Kostadinovovou a z druhé strany Jelenu Isinbajevovou. Vedle Stefky byla Jackie Joynerová-Kerseeová a vedle Lukáše byla celá Boltovic rodina. Já jsem seděla hned vedle Dibabaové,“ popisovala.

Jedno z nejpříjemnějších překvapení večera byla pro královnu světového oštěpu právě rodina nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta. „Staří Boltovi byli neskuteční. Na večeru hrála jamajská reggae kapela, Usainovi rodiče to na parketu pěkně rozbalili a neuvěřitelně trsali. On mladý Bolt ale nezůstal nijak pozadu a rozjel to přímo na pódiu,“ dodala Špotáková.

Reklama