Hlavní obsah

Armádním sportovcem roku je Barbora Špotáková

Veronika FeltováSport.cz

Oštěpařka Barbora Špotáková poprvé triumfovala v anketě o nejlepšího Armádního sportovce roku 2008. V hlasování 152 funkcionářů z Dukly i armády získala olympijská vítězka a světová rekordmanka 1483 bodů. Na druhém místě skončil střelec David Kostelecký se 1349 body a třetí pozici obsadil skifař Ondřej Synek s 1044 body.

Foto: Jan Saudek

Barbora Špotáková v kalendáři Dukly Praha

Článek

 Olympijská vítězka a světová rekordmanka oštěpařka Barbora Špotáková sbírá na sklonku roku za své vynikající výkony samá uznání. Po vítězství v Atletovi roku a ocenění za nejlepší letošní ženský výkon v anketě mezinárodní atletické federace IAAF se stala také Armádním sportovcem roku 2008.

Na druhém místě skončil střelec David Kostelecký, který před olympiádou získal stříbro na evropském šampionátu a v Pekingu pak vystřílel zlatou medaili v olympijském rekordu. Třetí Ondřej Synek má za sebou také vynikající sezónu. V červnu obhájil své loňské vítězství ve Světovém poháru a na olympijských hrách se mohl radovat ze stříbrné medaile.

Trenérem roku se podle očekávání stal kouč Barbory Špotákové Rudolf Černý. Nejlepším juniorem byli vyhlášeni vodní slalomáři Ondřej Karlovský a Jakub Jáně. Talentovaní deblkanoisté letos získali stříbro na evropském i světovém šampionátu. Z vítězství v anketě o nejlepší malý kolektiv se mohli radovat střelci Plzně - Miroslav Januš, Bedřich Jonáš a Luboš Račanský, kteří v družstvech na mistrovství světa vybojovali dvě zlaté medaile. Ve střelbě na běžící terč v disciplínách mix 20+20 ran a 30+30 ran nenašli přemožitele. Nejlepším oddílem se stali vodní slalomáři z Dukly Brandýs nad Labem.

Špotáková jako pravěká lovkyně

Na Rytíře armádního sportu byli pasováni - desetibojař Tomáš Dvořák a kanoista Petr Fuksa. V rámci slavnostního vyhlášení byla také pokřtěna kniha Dukláci v Pekingu, osmiveslice veslařského oddílu Dukla Praha a kalendář Dukla 2009. Jeho autorem je slavný fotograf Jan Saudek. „Nejprve jsem si myslel, že je to vtip. Ale když jsem zjistil, že Dukla chce po mně opravdu nafotit kalendář, s radostí jsem přikývl. Bylo to skvělé,“ řekl Saudek. Na čtrnácti fotografiích je zachyceno sedmnáct sportovců např. Barbora Špotáková jako pravěká lovkyně nebo Roman Šebrle ve vojenské uniformě představuje rytíře.

Výsledky armádní ankety:
1. Barbora Špotáková (atletika) 1483 bodů, 2. David Kostelecký (sportovní střelba) 1349, 3. Ondřej Synek (veslování) 1044, 4. Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek (vodní slalom) 966, 5. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 857, 6. Roman Šebrle (atletika) 383, 7. Martin Jakš (běžecké lyžování) 356, 8. David Svoboda (moderní pětiboj) 330, 9. Libor Jiroušek (parašutismus) 255, 10. Michal Michalík (moderní pětiboj) 200.
Junior roku: Ondřej Karlovský a Jakub Jáně (vodní slalom)
Trenér roku: Rudof Černý (atletika)
Malý kolektiv roku: Střelci Plzeň (Miroslav Januš, Bedřich Jonáš a Luboš Račanský)
Armádní sportovní oddíl roku:  Armádní sportovní oddíl vodního slalomu Brandýs nad Labem

Reklama

Související témata: