Hlavní obsah

Praha olympiádu neodepsala, stále chce usilovat o hry v roce 2020

Praha olympiádu neodepsala, chce usilovat o hry v roce 2020. Novinářům to v úterý řekl zástupce ředitele magistrátu a předseda správní rady společnosti Praha olympijská Miroslav Sklenář. Kandidatura se podle něj metropoli vyplatila, zlepšila povědomí o Praze ve světě. Praha se pokoušela o získání olympiády na rok 2016, nedostala se ale do užšího výběru mezi kandidátská města.

Článek

V letošním roce společnost utratila 25,5 miliónu korun. Od hlavního města měla k dispozici skoro 15 miliónů korun, v úterý rada hlavního města rozhodla o navýšení této částky o téměř 11 miliónů korun. Společnost za ně zaplatí své závazky. Na příští rok rozpočet hlavního města počítá pro Pražskou olympijskou s patnácti milióny korun.

Příští rok chce Praha olympijská pokračovat v přípravných pracích na kandidaturu. "Mohu říct, že Praha předběžně počítá, že bychom do toho šli. Žádné město neuspělo napoprvé," řekl Sklenář o kandidatuře na získání olympijských her v roce 2020. Mezinárodní olympijský výbor ale podle něj musí říct, jaký styl olympijských her si představuje. Jestli megalomanské, jaké pořádal letos Peking, nebo úsporné. Takové by mohla pořádat Praha.

Na příští rok společnost plánuje prostudovat všechny dotazníky uchazečských zemí od roku 2000 a sledovat, jaké kroky budou podnikat úspěšná kandidátská města. Čekat také bude na kandidátská pravidla, která by Mezinárodní výbor měl příští podzim stanovit.

Podle ekonomické studie firmy PricewaterhouseCoopers se v Praze počítá s přímými náklady 88 miliard korun, celkem 47 miliard organizátoři očekávají z veřejných zdrojů a z toho 25 miliard ze státního rozpočtu. Dalších zhruba 500 miliard korun by bylo nutné vynaložit na infrastrukturu, to jsou však podle zastánců olympijské kandidatury nutné náklady bez ohledu na hry. Letošní pekingské hry stály i se všemi náklady na zlepšení životního prostředí a infrastruktury téměř 700 miliard korun.

Reklama