Hlavní obsah

Budou hrát Španělky o medaile?

Házenkářské ME žen má dnes na programu poslední zápasy ve čtvrtfinálových skupinách. V té první půjde dnes o to, kdo spolu s Norkami postoupí do semifinále. Rozhodne se mezi Španělskem a Rumunskem.

Článek

Španělky mají zatím o dva body méně, avšak lepší vzájemný zápas a snazšího soupeře. V odpoledním zápase v Ohridu je čekají Maďarky, kdežto proti Rumunkám se večer postaví Norky, olympijské vítězky z Pekingu. Pro uchování naděje postupu mezi nejlepší čtveřici tak musí Španělky bezpodmínečně zvítězit.

Dnešní soupeřky dělí v tabulce jediný bod, avšak Maďarky na tomto šampionátu již o cenné kovy hrát nemohou. Rozhodla o tom jejich včerejší drtivá porážka s Norskem. Španělky, jedno z největších překvapení tohoto turnaje, měly po senzační výhře proti Rumunsku semifinále ve své moci, jenže nepovedený zápas s Dánskem jim cestu k medailím zkomplikoval, nikoliv však uzavřel. K odemčení semifinálových bran potřebují přehrát Maďarsko a prohru Rumunek proti Norsku.

Oporou týmu trenéra Jorge Duenasema, který je před vyvrcholením turnaje optimistický, je brankářka Cristina Gonzalesová, podávající vyrovnané výkony ve všech střetnutích. Mezi nejlepší hráčky patří též Andrea Barnová. Tato hráčka celku Itxako Navarra přitom debutuje na vrcholné mezinárodní akci dospělých. Střelecky se nejvíce daří Martě Mangueové, autorce 26 branek.

Maďarky táhne Anita Gorbicz z Gyoru, která svými výkony všechny své spoluhráčky vysoce převyšuje. Zaznamenala již 35 gólů, při vynikající 70% úspěšnosti střelby. Žádná jiná hráčka na tomto mistrovství nezaznamenala dosud tolik branek. Od zápasu s Ukrajinou však Gorbiczovou trápí svalové zranění a nad jejím dnešním startem tak visí otazník. Brankářské stálici Katalin Palingerové se naopak příliš nedaří. Zůstává zatím hodně dlužna své pověsti jedné z nejlepších gólmanek světa. Kouč Vilmos Imre se však své družstvo, které není v nejlepším rozpoložení, bude snažit do dnešního zápasu patřičně namotivovat.

Vzchopí se Maďarky po včerejším debaklu a budou tak hrát alespoň o pátou příčku? Nebo uspěje kvalitní španělská obrana? Sázková kancelář Bwin vypsala na výhru Španělska kurs 1.70, na nerozhodný výsledek kurs 9.00 a na vítězství Maďarska 2.50.

Reklama