Hlavní obsah

Lepší než šestá místa už pro mě nejsou zakletá, těší Kožíška

Páté místo, svůj životní výsledek, zaznamenal běžec na lyžích Dušan Kožíšek v nedělním sprintu Světového poháru ve švýcarském Davosu. "Pro mě byl minimální cíl konečně prolomit ta šestá místa, na kterých jsem skončil už dvakrát v závodě Světového poháru i v Asiagu při Tour de Ski," vysvětluje pětadvacetiletý závodník v rozhovoru pro Právo.

Článek

Nedoufal jste poté, co jste vyhrál čtvrtfinále i semifinále, v ještě lepší výsledek?

Pro mě byl minimální cíl konečně prolomit ta šestá místa, na kterých jsem skončil už dvakrát v závodě Světového poháru i v Asiagu při Tour de Ski, takže lepší umístění jako by pro mě byla zakletá. Naštěstí už to neplatí.

Přitom v úvodním sprintu v Kuusamu jste byl až třiasedmdesátý. Byl rozdíl jen v tom, že v Davosu se jelo vaší oblíbenější volnou technikou?

Ta mi sedí víc, ale ve Finsku jsem měl problém už před závodem, kdy mi prasklo poutko, tak jsem rychle sháněl náhradní hůlku. Tu jsem sehnal, ale jiné značky a nebyla optimální, smekalo se mi to do kopce. Sešlo se víc věcí a tomu odpovídal výsledek.

Po Düsseldorfu se jede další sprint v Praze na Výstavišti. Jste rád, že se sem Pražská lyže přesunula z Hradu? Tam si mnoho závodníků stěžovalo na stísněné podmínky…

Na Hradě to bylo úžasné. Já si nestěžoval i proto, že se mi tam povedlo zajet slušný výsledek. V Holešovicích to neznám, ale těším se na domácí atmosféru.

Jezdíte i distanční závody, nechtěl byste se v budoucnu na sprinty specializovat?

Nejsem sprinter-specialista, už jsem teď bodoval i na patnáctce v Gällivare a vím, že jsem schopný slušně zajet i v distančních závodech, přestože to není na první příčky. Proto můžu i štafetě pomoct k dobrému výsledku.

Je velkou motivací dostat se do štafety pro mistrovství světa v Liberci?

Určitě. Pokud se něco nepokazí, mělo by se tam bojovat o slušné umístění, jezdí se do šestého místa a snad půjde i bojovat o medaili. Dostat se do té štafety ale bude samozřejmě složité.

Provozujete i běžkařskou školu, stíháte se jí věnovat i během sezóny?

Já moc ne, vloni jsem tam byl jen jednou, ale bratr, který také závodně lyžoval, je tam často.

Reklama