Hlavní obsah

Rychlobruslaři nejspíš přijdou kvůli teplu o český šampionát

Čeští rychlobruslaři se letos nejspíš opět mohou rozloučit s domácím šampionátem. Zatímco loni umožnil mrazivý nástup zimy po několika letech české mistrovství uskutečnit na sklonu roku na Pilské nádrži u Žďáru nad Sázavou, letos budou mít příznivci dlouhých nožů asi opět smůlu. Vodní plochy čeří v teplém počasí vlnky, chlazený ovál v Česku stále chybí a v zahraničí už rychlobruslaři o domácí tituly bojovat nechtějí.

Článek

"Počasí českému rychlobruslení nepřeje. Chtěli jsme šampionát stihnout odjet mezi Vánocemi a Silvestrem, tak jako loni a jako ve většině zemí ze světové špičky. Za 10 dnů, svolali bychom se na kterýkoliv rybník, který by měl v Česku už dostatečně silný led. Jenže podle mých zpráv není po přírodním ledě nikde ani památka," zalitoval z italského Collalba reprezentační trenér Petr Novák.

Českým rychlobruslařům v čele s mistryní světa a několikanásobnou světovou rekordmankou Martinou Sáblíkovou se tak znovu připomněl jejich zatím marný boj o ovál. „Ovál v Česku zůstává pořád jen snem... Narozdíl třeba od Polska, kde o víkendu otevřou v Zakopaném jejich už čtvrtý čtyřsetmetrový otevřený ovál s umělým chlazením,“ podotkl Novák. Na pozvání polské strany posílá český kouč do Polska téměř celý svůj tým, v Itálii zůstane jen Sáblíková, která ladí formu na lednové mistrovství Evropy a nechce riskovat možné onemocnění.

"Nezávidím nikomu, ale dokázali by mít třeba čeští plavci někoho ve světové špičce bez jediného bazénu v zemi? Byli by střelci špičkou bez střelnice doma? Sáblíková nějak přežije ve světové elitě, o tu se nebojím. Ale co ti ostatní talenti, se kterými chce Martina jet reprezentovat už za 13 měsíců do olympijského Vancouveru? Na tamní nový rychlobruslařský stadión, který v tomto týdnu Kanaďané také otevírali...," dodal Novák.

Reklama