Hlavní obsah

Vaidišová v roce 2008 - podle tenisového časopisu propadák roku

Výkony Nicole Vaidišové byly podle ankety časopisu Tennis Reporters největším propadákem uplynulé tenisové sezóny. Devatenáctiletá Češka, která se po zpackané sezoně propadla až na 41. místo světového žebříčku, získala hlasy od 56,6 procenta čtenářů.

Článek

Vaidišová sice letos postoupila do čtvrtfinále Wimbledonu, ale jinak měla tragické výsledky a v žebříčku WTA jen těsně uhájila pozici nejlepší Češky. Po čtyřech letech přišla o nadvládu v domácí anketě Zlatý kanár, kde cenu pro nejlepší českou tenistku tentokrát získala Iveta Benešová.

V mužské kategorii byl největším zklamáním Francouz Richard Gasquet, který nenavázal na wimbledonské semifinále z roku 2007 a klesl na 25. místo žebříčku.

Hráčem roku se mezi muži s obrovskou převahou stal Rafael Nadal. Španělský tenista, který vyhrál Roland Garros, Wimbledon a olympiádu a navíc sesadil Rogera Federera z postu světové jedničky, získal přes devadesát procent hlasů. Nejlepší ženskou tenistkou byla wimbledonská šampiónka Venus Williamsová z USA.

Objevem roku se stal účastník Turnaje mistrů a vítěz čtyř podniků ATP Juan Martín del Potro z Argentiny, mezi ženami se o první místo podělily Polka Agnieszka Radwaňská a Dánka Caroline Wozniacká. Hlasování o "skokana roku" vyhráli finalista US Open Andy Murray z Británie a Ruska Dinara Safinová, která vylétla až na třetí místo ženského žebříčku.

Její bratr Marat byl počtvrté za sebou zvolen nejpřitažlivějším hráčem na okruhu. Mezi ženami se stejný úspěch povedl Srbce Aně Ivanovičové.

Reklama