Hlavní obsah

Hvězdný Eliáš čtyřmi body spálil Senátory, Hemský nedal nájezd

NEW YORK

Další skvělý výkon podal v pátečním utkání NHL hokejový útočník Patrik Eliáš z New Jersey. Český kanonýr v dresu Ďáblů vstřelil dva góly, na dva přihrál a zařídil výhru 5:1 nad Ottawou. Edmonton prodlehl doma Anaheimu 2:3 na nájezdy, útočník Oilers Aleš Hemský svou penaltu neproměnil. Buffalo zničilo Krále z Los Angeles 5:0, Minnesota si poradila hladce s Islanders 4:1.

Článek

Eliáš, který byl vyhlášen nejlepším hráčem večera, tak potvrdil aktuální skvělou formu. V posledních patnácti zápasech vstřelil dohromady jedenáct gólů a zaznamenal sedmadvacet bodů.

"Dobře hraje celý tým, jenom nesmíme polevit. Hokej si teď užívám, všechno mi tam padá. Ale i kdyby to tak nebylo, makal bych pořád stejně usilovně," řekl Eliáš, jenž v utkání nejprve asistoval u úvodních dvou gólů Ďáblů a pak se dvakrát prosadil v přesilové hře. V poslední minutě druhé třetiny vstřelil důležitý gól na 3:1, v 55. minutě upravil na konečných 5:1.

"Patrik hraje s obrovským sebevědomím," všiml si kouč New Jersey Brent Sutter, který Eliáše před časem kritizoval. "Podává výkony, které u něho chce každý vidět. Vždy hrál s absolutním nasazením, ale teď přidal ještě na rychlosti. Všechno dělá v obrovském fofru a výborně čte hru," dodal Sutter.

Bodoval již podeváté v řadě

Eliáš bodoval už v devátém utkání za sebou a New Jersey si připsali jedenácté vítězství z posledních čtrnácti zápasů. Naopak Ottawa prohrála popáté z uplynulých šesti duelů. "Snaha nám nechybí. Myslím, že jsme tvrdě dřeli. Ale s pukem si moc nerozumíme, možná nám schází i trocha štěstí v odrazech," posteskl si kapitán Senátorů Daniel Alfredsson.

Jak hodit za hlavu vysokou porážku, to předvedl brankář Buffala Ryan Miller. Dva dny po pětigólovém přídělu od New Jersey vychytal vítězství 5:0 nad Los Angeles, zlikvidoval všech 40 střel a připsal si třetí čisté konto v sezóně.

Miller v utkání nedovolil soupeři téměř žádnou dorážku a svůj tým podržel zejména v prvních dvou třetinách, v nichž Králové přestříleli domácí v poměru 25:13. "Předvedl klíčové zákroky přesně v době, kdy jsme to nejvíc potřebovali," pochválil brankáře útočník Derek Roy, který vstřelil gól a na další dva přihrál. "Poctivě jsme makali, snažili se tlačit před branku a několikrát se k nám také šťastně odrazil puk," shrnul Roy příčiny vítězství.

Chicago slavilo pošesté v řadě

Už šestou výhru v řadě oslavili hokejisté Chicaga, kteří porazili Calgary 3:2 v prodloužení. Rozhodující branku vstřelil už po 23 sekundách nastavení Duncan Keith, ale hlavní podíl na ní měl jeho spoluhráč Jonathan Toews.

Talentovaný útočník, jehož si Blackhawks před dvěma lety vybrali jako třetího v celkovém pořadí draftu, předvedl samostatnou akci, na jejímž konci Keith dorazil puk do odkryté branky.

"Toews to udělal nádherně. Je úžasné, jak se dokázal natlačit před gólmana, pak se ještě dostat k odraženému puku a vrátit ho zpět před branku. Já už měl pak jenom štěstí, že mi kotouč přistál přesně na hokejce," prohlásil Keith.

Drama se šťastným koncem pro hostující tým viděli také diváci v Edmontonu, kde se z vítězství 3:2 po samostatných nájezdech radovali hráči Anaheimu.

Hemský neproměnil nájezd

Domácí Oilers sice dokázali dvěma góly v třetí třetině smazat dvoubrankový náskok Kačerů, ale v penaltovém rozstřelu pak ani jednou nevyzráli na švýcarského brankáře Jonase Hillera. Svůj nájezd neproměnil ani český šikula Aleš Hemský, o výhře Anaheimu rozhodl gólem hned v první sérii Corey Perry.

Hiller, jenž nahradil Jeana-Sebastiena Giguerea, který odcestoval do Montrealu na pohřeb otce, předvedl 51 zákroků, čím vyrovnal klubový rekord Michaila Štalenkova z roku 1998. "Chytal neuvěřitelně," prohlásil kapitán Anaheimu Scott Niedermayer. "Byli jsme často na trestné lavici, ale on nás v oslabení mnohokrát podržel. Stejně jako poté v nájezdech. Výhra je hlavně jeho zásluha."

Už osmou porážku v řadě museli spolknout hokejisté New Yorku Islanders, kteří podlehli 1:4 Minnesotě.

New Jersey - Ottawa 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Branky: 40. a 55. Eliáš, 1. Gionta (Eliáš), 15. Oduya (Eliáš), 53. Zajac - 29. J. Ruutu. Zásahy brankářů: Clemmensen 25/24 - Auld 26/21. Diváci: 13 242.
Buffalo - Los Angeles 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky: 17. Roy, 23. Mair, 27. MacArthur, 44. Stafford, 55. Ellis. Zásahy brankářů: Miller 40/40 - LaBarbera 15/11, Quick 8/7. Diváci: 18 147.
Minnesota - NY Islanders 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky: 40. Veilleux, 45. Gillies, 53. M. Koivu, 55. Bouchard - 24. Park. Zásahy brankářů: Backström 16/15 - MacDonald 39/35. Diváci: 18 568.
Calgary - Chicago 2:3 PP. (1:0, 1:2, 0:0 - 0:1)
Branky: 7. Bourque, 29. Moss - 22. Bolland, 27. Kane, 61. Keith. Zásahy brankářů: Kiprusoff 31/28 - Chabibulin 34/32. Diváci: 19 289.
Edmonton - Anaheim 2:3 SN. (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0)
Branky: 47. Brodziak, 54. E. Cole - 31. a rozh. nájezd Perry, 20. R. Niedermayer. Zásahy brankářů: Roloson 36/34 - Hiller 53/51. Diváci: 16 839.

Reklama

Související témata: