Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic mohou kvůli krizi přijít až o třetinu platu

I na pardubický hokejový klub nejspíš dolehne finanční krize. Na platech to mají pocítit také hráči, kteří budou vydělávat o 30 až 40 procent méně. Někteří hokejisté mohou i odejít. Novinářům to v pondělí řekl manažer HC Moeller Zbyněk Kusý. "Minimálně rok dva bude pro český sport, hokej nevyjímaje, velmi složitý," uvedl Kusý. Klub počítá s tím, že jeho rozpočet klesne o deset až 30 procent.

Článek

V současnosti vedení Pardubic nemá platební potíže a všechny závazky včetně výplat dodržuje. O žádného sponzora klub kvůli krizi nepřišel. "Ale jsou zdrženlivější," řekl Kusý. Pardubický hokej sponzoruje kolem 250 firem.

Zástupci hokejového mistra z roku 2005 diskutují s jinými kluby o zmrazení platů extraligových hráčů a nastavení mzdových stropů. O konkrétních částkách Kusý hovořit nechtěl. Opatření by se mělo týkat všech hráčů. "Náš plán je takový, že požádáme o revizi jejich smluv. V případě, že se s nimi nebudeme schopni domluvit, budeme muset hráče z kádru uvolnit," řekl Kusý.

Obránce Jan Snopek uvedl, že bude se snížením platu souhlasit, ale jen za určitých podmínek. "Já jsem ochoten hrát za těchto podmínek v Pardubicích, pokud se to bude týkat všech a všech klubů. Jestli se to bude týkat jenom Pardubic, pak je to otázka každého hokejisty, aby si určil, jestli půjde vydělávat jinam. Hokejový život je krátký a dva roky je dlouhá doba," prohlásil dvaatřicetiletý hráč.

Vysoký nájem ČEZ Areny

Klub hledá i jiná řešení jak ušetřit. S Městským rozvojovým fondem Pardubice, který vlastní ČEZ Arenu, chce jednat o snížení nájmu. Za dobu jeho existence zaplatil kolem 100 miliónů korun. "Žádný jiný český klub nemá podobné zatížení, byť mají k dispozici stejně moderní haly," řekl Kusý.

Většinovým majitelem klubu se letos na jaře stal podnikatel Roman Šmidberský, který koupil podíl od města za 25 miliónů korun. Částka, kterou do klubu investoval, převyšuje podle Kusého kupní hodnotu.

Reklama

Související témata: