Hlavní obsah

Zapletal na Dakaru očekává potíže s teplotou a nadmořskou výškou

Motoristický tým Offroadsport postaví na start nadcházející rallye Dakar dva soutěžní vozy, jako jediný z českých týmů nasadí do závodu také posádku v prestižní kategorii osobních automobilů T1. Za volant speciálu Mitsubishi L200 usedne Miroslav Zapletal, úřadující mistr České republiky ve vytrvalostním rallyeovém šampionátu, který před dvěma lety poprvé dojel do cíle Dakaru. Jihoamerická verze slavného závodu bude podle něj ještě náročnější než dosavadní soutěžení v Africe.

Foto: Jan Říha - ČRo 1-Radiožurnál

Posádka Miroslav Zapletal - Miloslav Janáček s Mitsubishi Pajero na trati 10. etapy Rallye Dakar. (Ilustrační fotografie).

Článek

"Čeká nás velká výzva v podobě velké nadmořské výšky a tropických teplot," řekl v pondělí ČTK Zapletal.

Před dvěma lety se stal Zapletal s navigátorem Miloslavem Janáčkem teprve druhou českou automobilovou posádkou v historii, která dokázala dojet do cíle slavné pouštní soutěže. Před třinácti lety se to podařilo dvojici Miroslav Krejsa, Radek Záruba za volantem land roveru. Letos se dakarská rallye nejela, pořadatelé ji v lednu z bezpečnostních důvodů zrušili a později rozhodli o její přesunutí na jihoamerický kontinent.

"Čeká nás podstatně horší terén než v Africe co se týká nadmořské výšky. Na jihu Ameriky navíc panuje léto, takže nás čekají velmi vysoké teploty kolem pětačtyřiceti stupňů, což v Africe nebylo. Bude to zajímavé i v tom, že Afrika byla už pro spoustu týmů známá a tohle bude pro všechny stejně nové," řekl Zapletal.

S velkou nadmořskou výškou přitom nemá zatím žádnou zkušenost. Tým očekává, že menší množství kyslíku bude mít negativní vliv i na techniku, auta budou mít zřejmě menší výkon.

V soutěži kamionů se v oranžovo-černých barvách týmu objeví kamion MAN s řidičem Robertem Randýskem. Rallye Dakar bude zahájena v sobotu 3. ledna, start i cíl 9000 kilometrů dlouhého závodu jsou v argentinském Buenos Aires, kde rallye vyvrcholí 18. ledna, projíždět se bude také Chile.

Reklama

Související témata: