Hlavní obsah

Boj s nepřízní počasí zvládli na Výstavišti jen díky dusíku

Byl to boj do poslední chvíle. Ještě pár hodin před startem Pražské lyže běžela na holešovickém Výstavišti naplno sněžná děla a rolba upravující trať okolo Průmyslového paláce sjela z bílého koberce hodinu před tím, než na okruh nastoupili servismani, aby vytestovali lyže pro třetí díl Tour de Ski. „Bez dusíku bychom závod neudělali,“ přiznal ředitel závodu Luděk Sáska.

Článek

Organizátoři Pražské lyže potřebovali na okruh v délce okolo 650 metrů zhruba 1800 metrů krychlových sněhu, s jehož výrobou začali až v pátek. „Šedesát procent jsme vyrobili pomocí tekutého dusíku, zbytek klasicky pomocí mrazu a sněžných děl. Počasí nám bohužel nepřálo, bývali bychom potřebovali, aby bylo od 25. prosince přes noc -4 až -5 stupňů. My jsme mohli zasněžovat až od noci na 26. prosince, kdy bylo -2. A to je málo,“ uvedl Sáska.

Hektické přípravy v okolí Průmyslového paláce se nakonec přenesly až do pondělního rána. „Naplno se jelo až poslední dvě noci, sněžit jsme přestali v pondělí ve čtvrt na šest ráno. Poté vyrazila na trať rolba, aby nastříkaný sníh propojila. Hotovo bylo v deset hodin, v jedenáct začaly týmy s testováním lyží,“ upřesnil Sáska.

Náklady na výrobu sněhu pro pražský závod se pohybovaly řádově v miliónech korun. „Bylo to okolo dvou miliónů, na výrobu dusíkem šlo devadesát procent. Náklady ale snížilo to, že jsme narozdíl od loňska vyráběli sníh přímo na místě a odpadla doprava. Výstaviště bylo z hlediska logistiky perfektní volbou,“ pochvaloval si šéf závodu.

O tom, zda se Pražané dočkají závodu Světového poháru i v příští sezóně zatím jasno není. „Záleží, jak bude vypadat Tour de Ski, co řekně FIS, co řeknou partneři závodu. Ale určitě bychom o další organizaci závodu stáli,“ doplnil Sáska.

Reklama