Hlavní obsah

KHL chce kvůli smrti Čerepanova pozastavit funkce šéfům Omsku

MOSKVA

Disciplinární komise Kontinentální hokejové ligy doporučila pozastavit činnost vedení a lékařům klubu Avangard Omsk v souvislosti s vyšetřováním smrti útočníka Alexeje Čerepanova. Z pondělní zprávy vyšetřovací komise vyplynulo, že devatenáctiletý hokejista před smrtí dopoval. Navíc se bezprostředně po jeho náhlém úmrtí během zápasu s Viťazem Čechov ukázalo, že trpěl vážnou chorobou srdce.

Foto: www.khl.ru

Spoluhráči z Omsku před rakví s Alexejem Čerepanovem

Článek

"Disciplinární komise mě požádala, abych ze své pozice prezidenta KHL zaslal dopis omskému gubernátorovi, aby až do konce projednávání případu postavil mimo službu generálního manažera Avangardu Anatolije Bardina a prezidenta klubu Konstantina Potapova," citovala dnes agentura Interfax prezidenta KHL Alexandra Medvěděva.

Disciplinární komise se bude novými zjištěními ze zprávy prokuratury zabývat 5. ledna. Čeká ji prostudování více než 1000 stránek spisu a musí vyslechnout asi 30 svědků a znalců. Očekává se, že verdikt vynese 15. ledna.

Velký talent ruského a světového hokeje Čerepanov zemřel 13. října krátce poté, co zkolaboval v závěru utkání na ledě Čechova. Na rozdíl od původního zjištění antidopingové agentury nyní ruská federální vyšetřovací komise po novém zkoumání uvedla, že spoluhráč českých útočníků Jaromíra Jágra, Jakuba Klepiše a Pavla Rosy měl v krvi a moči stopy zakázané látky.

Podle dnešního oficiálního prohlášení na webu KHL šlo o látku kordiamin, jenž se do Čerepanovova těla dostal tři hodiny před zápasem. Tento lék, užívaný při potížích se srdcem a dýchacími orgány, je na seznamu zakázaných látek antidopingové agentury WADA.

Lékařské kontroly u devatenáctiletého Čerepanova v průběhu jeho života neodhalily, že trpěl onemocněním, kvůli němuž neproudilo do srdce dostatečné množství krve. V takovém stavu neměl vůbec vrcholově sportovat a podle komise by za jeho smrt mohli nést trestní odpovědnost i lékaři Avangardu.

V osudný den na stadionu Viťazu Čechov došlo také k pochybení lékařského týmu. Doktoři dorazili na místo až 12 minut po kolapsu spoluhráče Jaromíra Jágra a navíc měli vybitou baterii v defibrilátoru, jímž se pokoušeli Čerepanovovo srdce rozběhnout. Již dříve označili vyšetřovatelé za odpovědné za smrt mladého Rusa ředitele Viťazu Michaila Děnisova a správce haly Jurije Afoňkina. Oba už za to byli potrestáni vedením ligy doživotním zákazem působení v soutěži.

Reklama

Související témata: