Hlavní obsah

Loprais nasadil na soupeře slivovici

PRAHA

Už v sobotu odstartuje v Buenos Aires tradiční Dakar v netradičním prostředí jižní Ameriky. Největší naděje si čeští závodníci dělají v kategorii kamiónů, kde jsou mezi jednapadesáti přihlášenými čtyři a jeden smíšený.

Článek

„Přípravy vrcholí. Až do silvestrovského večera jsme ladili stroje před velkou bouří. Už na Nový rok začínají přejímky. Museli jsme vstávat brzy ráno, takže rozloučení se starým rokem a přivítání toho nového se odbylo decentní večeří a přípitkem,“ řekl Právu Aleš Loprais s tím, že mimo hotel nesledovali, jak se slaví Nový rok v argentinské metropoli.

Měli jsme ale milou návštěvu. Přišla za námi tovární posádka MAN Hanse Staceyho. Poseděli jsme chvíli popovídali. Já jsem na ně zkusil náš valašský penicilín, tedy slivovici. Ale jsou to chlapi, ustáli to. S nimi máme férové vztahy, věřím, že tyhle dobré vztahy vydrží i v průběhu závodu,“ dodal Aleš Loprais. Na Nový rok přiletěl poslední člen Lopraisovy posádky Vojtěch Štajf.

České týmy už jsou kompletní. Mezi kamióny vedle Lopraise (č. 502) startují Tomeček (512) s další tatrou, Macík (516) a Spáčil (520) s vozy Liaz. S tatrou jede i Brazilec de Azevedo s navigátorem Martincem (504). „Ti by mohli mít určitou výhodu, protože místní terény znají nejlépe,“ uvedl Loprais.

Mezi 235 motocykly jsou Macek (19 - Yamaha), Pabiška (42), Randýsek, (50), Froněk (193 - vš. KTM), Kaštan (195 - Honda), na startu bude i 29 čtyřkolek a mezi nimi Macháčková (250) Yamaha. S toyotou jede ve startovním poli 194 osobních automobilů Janeček (481) a s mitsubishi Zapletal (340), nechybí ani devítinásobný vítěz Dakaru Francouz Peterhansel s mitsubishi.

Reklama

Související témata: