Hlavní obsah

Cristiano Ronaldo je nejlepším fotbalistou světa v anketě FIFA

CURYCH

Cristiano Ronaldo z Manchesteru United získal po Zlatém míči další prestižní ocenění. Třiadvacetiletý Portugalec byl v pondělí v Curychu vyhlášen nejlepším fotbalistou světa za rok 2008 v anketě FIFA, v níž hlasují trenéři a kapitáni národních týmů. Ronaldo získal 935 hlasů a vyhrál se suverénním náskokem. Argentinec Lionel Messi z Barcelony na druhém místě jich obdržel 678. Třetí skončil španělský mistr Evropy Fernando Torres z Liverpoolu, který dostal 203 hlasů.

Článek

"Je to ohromující okamžik, velmi zvláštní okamžik v životě. Chtěl bych vzkázat mámě a sestře, že už můžou odpálit ohňostroje," řekl portugalský reprezentant poté, co převzal cenu z rukou legendárního Pelého.

Ronaldo, který v předchozím ročníku ankety skončil třetí za vítězným Brazilcem Kaká a Messim, zkompletoval sbírku trofejí za výkony v uplynulém roce. V dresu Manchesteru United vstřelil 42 gólů a pomohl mu k triumfu v anglické lize a Lize mistrů. Skvělá bilance mu vynesla nejen Zlatý míč, o němž rozhodují novináři, ale také vítězství v anketách hráčské unie FIFPro a prestižního magazínu World Soccer.

Útočník Manchesteru se stal prvním vítězem ankety, který vzešel z anglické ligy. V dosavadních 18 ročnících triumfovali hráči působící ve španělských či italských klubech. I proto Ronaldo speciálně poděkoval kouči United Alexi Fergusonovi. "Je výhoda mít trenéra s tak obrovskými zkušenostmi. Tohle je vrchol téhle fantastické éry. Jsem moc rád, že mohu být součástí historie Manchesteru United," prohlásil po Luisi Figovi druhý portugalský fotbalista, který se dočkal vítězství v anketě FIFA.

Ujfaluši volil Ronalda, Rada Iniestu

Ronalda za nejlepšího hráče roku 2008 označil v anketě také kapitán české reprezentace Tomáš Ujfaluši. Obránce Atlétika Madrid dal na druhé místo Messiho a na třetí Zlatana Ibrahimovice z Interu Milán.

Naopak trenérovi národního týmu Petru Radovi se portugalský útočník mezi nejlepší trojici na hlasovací lístek nevešel. Reprezentační kouč dal na první místo španělského záložníka Andrése Iniestu z Barcelony, za něj pak umístil anglického kapitána Liverpoolu Stevena Gerrarda a Messiho.

"Iniesta zazářil na mistrovství Evropy a patří ke klíčovým hráčům Barcelony, které v závěru roku citelně chyběl. Ukázalo se, že i pro takový klub je podobně konstruktivní fotbalista nepostradatelný," vysvětlil svou volbu Rada. "Gerrard je naprosto komplexní hráč a navíc na záložníka neuvěřitelně platný v koncovce. Messi je zase ohromný talent, který má ještě všechno před sebou."

Mezi původní nominovanou třiadvacítkou nebyl žádný český hráč. V minulosti si v anketě nejlépe vedl Pavel Nedvěd, který obsadil v letech 2003 a 2004 čtvrtá místa.

Nejlepší fotbalistkou se stala Brazilka Marta, která triumfovala potřetí za sebou. Tři vítězství mají na kontě už pouze její krajan Ronaldo, bývalý francouzský záložník Zinedine Zidane a Němka Birgit Prinzová.

Speciální cenu za rozvoj fotbalu dostala palestinská asociace za to, že na západní břeh Jordánu přivedla mezinárodní fotbal. Koncem října odehrála Palestina ve městě Ar-Ram první mezistátní zápas na domácí půdě s Jordánskem. Duel na vyprodaném šestitisícovém stadiónu skončil 1:1. Palestina je členem FIFA od roku 1998, mezistátní zápasy dosud hrála na území Jordánska či Kataru.

Anketa FIFA o nejlepšího fotbalistu a fotbalistku za rok 2008
Muži
1. C. Ronaldo (Portug./Manchester United) 935 bodů, 2. Messi (Arg./Barcelona) 678, 3. Torres (Šp./Liverpool) 203, 4. Kaká (Braz./AC Milán) 183, 5. Xavi (Šp./Barcelona) 155, 6. Gerrard (Angl./Liverpool) 98, 7. Eto'o (Kam./Barcelona) 58, 8. Casillas (Šp./Real Madrid) 49, 9. Iniesta (Šp./Barcelona) a Villa (Šp./Valencia) oba 37.
Ženy
1. Marta (Braz./Los Angeles) 1002, 2. Prinzová (Něm./Frankfurt) 328, 3. Cristiane (Braz./Corinthians) 275.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň