Hlavní obsah

Olympijská šampiónka v hodu kladivem Skolimowská náhle zemřela

Ve věku 26 let náhle zemřela polská kladivářka Kamila Skolimowská. Olympijská vítězka ze Sydney 2000 zkolabovala ve středu během přípravného kempu v portugalském Vila Real de Santo Antonio.

Článek

Skolimowská pocítila podle polských médií slabost v posilovně. Sama byla schopna dojít do přivolané sanitky, poté však upadla do bezvědomí, z nějž se už přes hodinové oživování neprobrala a v nemocnici zemřela. Přesnou příčinu její nečekané smrti má dnes určit pitva.

Podle lékaře atletů Marka Proroka mohl být příčinou infarkt nebo ucpaná plicní tepna. Skolimowská, na kterou vzpomínají novináři i fanoušci jako na vždy rozesmátou sympatickou dívku, měla už delší dobu problémy s dýcháním, lékaři jí proto naplánovali vyšetření u specialistů. Měla jej podstoupit v pondělí.

V médiích padla také otázka, zda náhlou smrt nezpůsobil doping. Trenéři a její okolí však takové verzi nevěří.

Varšavská rodačka, dcera olympionika a medailisty ze vzpěračského mistrovství světa Roberta Skolimowského, se stala překvapivou olympijskou šampionkou v Sydney jako sedmnáctiletá. V mladším věku v historii nikdo vrhačskou disciplínu na OH nevyhrál.

Ve sbírce měla také stříbro a bronz z mistrovství Evropy z let 2002 a 2006, v olympijských Aténách 2004 byla pátá. Předloni si sice zlepšila osobní rekord na 76,83, což je čtvrté místo v historických tabulkách, ale v následující olympijské sezoně házela podstatně méně a pekingské finále absolvovala bez platného pokusu.

V poslední době měla Skolimowská opakovaně zdravotní problémy, které jí podle Proroka neumožňovaly, aby plnohodnotně trénovala a startovala na závodech. "Nikdy jí však nechyběla ambice a ke každé výzvě přistupovala velmi odvážně," zdůraznil šéf polského atletického svazu Jerzy Skucha. Národní federace po tragické události upravila své webové stránky do černobílé grafiky.

Reklama