Hlavní obsah

Defibrilátory budou povinné i v nižších hokejových soutěžích

PRAHA

Počet přenosných defibrilátorů na vrcholových sportovištích stále roste. Od ročníku 2009/10 bude jejich vlastnictví povinné už i pro kluby první a druhé hokejové ligy a celostátních dorosteneckých soutěží, podobný krok navíc zvažuje i basketbalová NBL.

Foto: Česká společnost podpory zdraví

Útočník hokejistů Liberce Andrej Podkonický (uprostřed) přihlíží školení k používání defibrilátoru. Ilustrační fotografie

Článek

ČTK to ve středu řekl ředitel občanského sdružení Česká společnost podpory zdraví (ČSPZ) Zdeněk Kučera. Právě co největší rozšíření těchto přístrojů je cílem bývalého hokejisty Jiřího Fischera, jemuž před časem defibrilátor při utkání NHL zachránil život.

"V prosinci rozhodlo vedení extraligy o tom, že má být defibrilátor na každém zápase extraligy, a od sezóny 2009/10 budeme pokračovat i na všech soutěžích řízených ČSLH od první ligy dolů. Včetně dorosteneckých soutěží," řekl Kučera. Defibrilátor stojí okolo 50 tisíc korun, a tak chce ČSPZ klubům vypomoci alespoň zprostředkováním pronájmu či zapůjčení přístroje.

Podobný krok zvažuje i vedení basketbalové NBL, nejvyšší soutěže mužů. "Už nyní je zapůjčujeme všem klubům a jedná se o tom, aby to bylo povinné," dodal Kučera.

Ve fotbale je situace poněkud odlišná. Podle průzkumu ČTK disponovalo potřebným přístrojem v dubnu 2008 jen osm z 16 prvoligových klubů a ani po roce nenastal výraznější pokrok. "Když jsme je klubům půjčovali, vzalo si je 14 z tehdejších 16 týmů, ale část z nich je potom vrátila," uvedl Kučera. Dodal však, že alespoň během mistrovských zápasů jsou defibrilátory na každém stadiónu.

Na rozšíření defibrilátorů se podílí i bývalý obránce Detroitu Jiří Fischer. Před třemi lety totiž sám ležel po srdeční příhodě bezvládně na střídačce a přežil zřejmě jen díky silným výbojům, které do jeho srdečního svalu vzápětí poslal týmový lékař.

"Doufám, že se defibrilátory v budoucnu stanou samozřejmostí u všech týmových lékařů," řekl dnes v Praze novinářům Fischer a připomněl i případ mladého ruského hokejisty Alexeje Čerepanova, který vloni v říjnu selhání srdce při utkání KHL nepřežil.

Reklama

Související témata: