Hlavní obsah

Čeští futsalisté udolali v evropské kvalifikaci Lotyšsko 2:0

OSTRAVA

Až brankou Martina Dlouhého z 29. minuty zlomili čeští futsalisté střelecké trápení v druhém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti Lotyšsku. Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna dnes zvítězili v Ostravě 2:0 a napravili čtvrteční remízu 4:4 s Bosnou a Hercegovinou. Pokud Češi nechtějí na šampionátu po čtyřech účastech za sebou chybět, musejí v neděli uspět proti silnému Chorvatsku.

Článek

České hráče po čtvrtečním zaváhání svázala nervozita a povinnost zvítězit. Navíc se jim na rozdíl od duelu s Bosnou nepodařilo vstřelit rychlý gól. V dobrých pozicích dvakrát selhal Dlouhý, který nejprve nedokázal usměrnit do branky prudkou přihrávku Michala Mareše a v osmé minutě neuspěl při samostatném úniku.

Domácím znatelně scházel zraněný Roman Mareš. Bez něho Češi jen obtížně hledali cestu skrz pečlivou lotyšskou obranu, a když už ji dokázali najít, postavil se proti nim výborný gólman. Blýskl se především při dvou střelách Janovského. V závěru úvodního dějství musel v jediné vážnější lotyšské šanci zasahovat domácí brankář Meller.

Po pauze Češi stupňovali tlak a za svoji trpělivost se dočkali odměny v 29. minutě. Mareš rozehrál z autu na volného Dlouhého, jenž protlačil balon do sítě. Domácí se pak uklidnili a Lotyše drželi daleko od své branky. Nejzajímavější situací tak bylo vyloučení Kolesnikovse, kterému udělili sudí druhou žlutou kartu kvůli špatnému střídání.

Češi si s přehledem pohlídali i hru Lotyšů bez brankáře a v samém závěru pojistil důležitou výhru střelou do prázdné branky Rešetár. Neumannovi svěřenci tak porazili lotyšský výběr stejným výsledkem jako Chorvati.

"Nad tím jsme ale nepřemýšleli, myslím, že je to úplně jedno. Počítáme prostě s tím, že pokud chceme postoupit, musíme porazit Chorvaty. To je pro nás jediný klíč. Určitě to bude tuhý boj, doufám, že se k nám trochu vrátí štěstí," řekl po zápase Neumann.

S výkonem týmu byl o poznání spokojenější než ve čtvrtek. "Hráli jsme mnohem lépe zezadu, byli jsme trpěliví a nakonec ten gól dali, i když to byla trochu haluz. Hlavně, že to tam padlo," pochvaloval si. O případném startu zraněného Mareše v nedělním duelu zatím není rozhodnuto. "Všechno bude na Romanovi, jak se bude cítit. Ale je to bojovník a já věřím, že se kousne," dodal Neumann.

Kvalifikace o postup na ME ve futsalu:
Česká republika - Lotyšsko 2:0 (0:0)
Branky: 29. Dlouhý, 40. Rešetár. ŽK: Sluka - Kolesnikovs. ČK: 36. Kolesnikovs.
Sestava ČR: Meller - M. Mareš, Dlouhý, Frič, Janovský - Kopecký, P. Novotný, Rešetár, Sluka - J. Novotný, Sláma.
Chorvatsko - Bosna a Hercegovina 3:2.
Tabulka:
1. Chorvatsko22005:26
2. ČR21106:44
3. Bosna a Hercegovina20116:71
4. Lotyšsko20020:40

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín