Hlavní obsah

Slovák Laurinec byl zvolen do výkonného výboru UEFA

KODAŇ

Předseda Slovenského fotbalového svazu František Laurinec byl ve středu v Kodani zvolen do šestnáctičlenného výkonného výboru Evropské fotbalové unie. Stal se jedním ze sedmi nových členů a do řídícího orgánu evropského fotbalu se dostal jako první zástupce Slovenska v historii.

Článek

Sedmapadesátiletý bratislavský právník na kongresu UEFA uspěl na druhý pokus, před dvěma lety mu scházely dva hlasy. Ke zvolení mu pomohla i podpora Českomoravského fotbalového svazu, který měl v exekutivě UEFA naposledy zastoupení v roce 2002 v osobě Františka Chvalovského.

Laurinec dostal 36 z 53 hlasů a mezi dvanácti kandidáty na devět křesel skončil šestý. Svůj mandát na další čtyřleté období obhájili Marios Lefkaritis z Kypru a Angličan Geoffrey Thompson. Dalšími nováčky jsou vedle Laurince Němec Theo Zwanziger, Ital Giancarlo Abete, Dán Allan Hansen, Nizozemec Michael van Praag, Abraham Luzon z Izraele a Litevec Laitauras Varanavičius, který však byl s nejmenším počtem hlasů zvolen jen na dva roky. Neuspěli Tomas Gea z Andorry, Nodar Achalkaci z Gruzie a Peter Rees z Walesu.

Za zástupce Evropy ve FIFA byli znovu zvoleni Belgičan Michel D'Hooghe, Turek Senes Erzik a Lefkaritis. Rusa Vjačeslava Koloskova, který po třiceti letech opouští svět fotbalové diplomacie, nahradí jeho krajan, ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Evropská fotbalová unie dnes také zveřejnila výsledky hospodaření za sezonu 2007/2008. Vykázala v ní zisk 235 miliónů eur a především díky příjmům z mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku zvýšila vlastní jmění na 508,4 miliónu eur. "Naše finanční situace je dobrá a krize nám zatím nepřinesla žádné ztráty," prohlásil generální sekretář UEFA David Taylor.

Ve srovnání s předchozí sezonou vzrostly příjmy o 775 miliónů eur a dosáhly celkové výše 1,925 miliardy. Nicméně v následujících třech letech do šampionátu v Polsku a Ukrajině počítá UEFA se ztrátou 70 miliónů eur a snížením vlastního kapitálu na 306 miliónů. Předseda Michel Platini konstatoval, že příští evropský šampionát nebude tak výnosný jako ten minulý.

Složení výkonného výboru UEFA:
Předseda: Michel Platini (Francie),
místopředsedové: Senes Erzik (Turecko), Angel Maria Villar Llona (Španělsko), Marios Lefkaritis (Kypr), Geoffrey Thompson (Anglie),
členové: Gilberto Madail (Portugalsko), Joseph Mifsud (Malta), Hryhorij Surkys (Ukrajina), Mircea Sandu (Rumunsko), Theo Zwanziger (Německo), Giancarlo Abete (Itálie), Allan Hansen (Dánsko), František Laurinec (Slovensko), Michael van Praag (Nizozemsko), Abraham Luzon (Izrael), Laitauras Varanavičius (Litva).

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň