Hlavní obsah

Liga mistrů přinese klubům více peněz

NYON

Fotbalové kluby se ani v době globální ekonomické krize nemusí bát o štědré zisky z Ligy mistrů, naopak jejich výše v příštích letech ještě stoupne. Větší finanční bonus obdrží rovněž ty země, které nebudou mít v nejprestižnější klubové soutěži svého zástupce. Ve čtvrtek to uvedl šéf UEFA Michel Platini.

Článek

Podle principu solidarity by mělo být v příštím ročníku rozděleno mezi tyto země místo původních pěti 6,5 procenta ze sumy inkasované za televizní a reklamní práva. To by mělo činit zhruba 55 miliónů eur, které musí být využity na podporu a trénink mládeže. "Vždycky jsme tvrdili, že zisky z Ligy mistrů budou přerozděleny na základě principu solidarity také klubům, které se přímo neúčastnily," uvedl Platini.

Zvýšení podílu přerozdělených peněz dohodli dnes na schůzce zástupci UEFA s Evropskou asociací klubů. "Zastupujeme 137 klubů Evropy, a tak jsem rádi, že z úspěchu neprofitují jen ti nejlepší. Rozhodnutí ukazuje, že evropská fotbalová rodina je v těchto těžkých ekonomických časech jednotná," řekl šéf asociace a předseda Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge.

Oproti minulým letům se zvednou i příjmy samotných účastníků Ligy mistrů, a to už letos. Dvaatřiceti klubům, které hrály v základních skupinách, připadne minimálně 585 miliónů eur. Vítěz Ligy mistrů obdrží zhruba 20 miliónů eur za dosažené výsledky a dalších 10 až 20 miliónů za televizní práva. Navíc může počítat s dalšími příjmy ze vstupného.

Reklama