Hlavní obsah

VIDEO: Reprezentace zahájila další část přípravy na MS, čeká ji Německo

PRAHA

Hokejová reprezentace dnes zahájila další část přípravy na blížící se mistrovství světa ve Švýcarsku. Hráči se sešli v Praze, odkud se vydali autobusem do Ostrova na Karlovarsku, kde budou do pátku trénovat pod vedením asistentů Josefa Jandače a Ondřeje Weissmanna. Poté odcestují do Německa, kde je v sobotu a v neděli čekají dva přípravné zápasy.

Článek

Jandač s Weissmannem budou mít k dispozici prakticky stejné mužstvo, které minulý týden dvakrát prohrálo se Slovenskem. Z nominace vypadli pouze zraněný brankář Martin Prusek, obránce Michal Gulaši a útočníci Tomáš Horna a Pavel Kašpařík.

Místo nich se do zápasů zapojí bek Zdeněk Kutlák, útočníci Jaroslav Hlinka a Jakub Klepiš plus dvojice gólmanů Jakub Štěpánek a Alexander Salák. V Ostrově s týmem budou až do čtvrtka trénovat i Karel Rachůnek, Petr Čajánek, Jan Marek a Tomáš Rolinek, kteří však dres národního týmu obléknou až na následném libereckém turnaji seriálu Euro Hockey Tour. S týmem proto do Německa neodjedou a místo toho odcestují domů.

Zlepšení defenzivní hry

Na trénincích a následně v duelech proti Německu se hokejisté budou snažit věnovat zejména zlepšení defenzivní hry. Na Slovensku inkasoval národní tým celkem devět branek, z toho sedm v prvních třetinách. "Směrem do obrany musíme chyby odstranit, zároveň potřebujeme zvednout nasazení, abychom byli odolnější v osobních soubojích. To byly hlavní věci, které nám nešly," řekl Jandač novinářům.

Rozdíl v nasazení českých a slovenských hokejistů byl ovlivněn i faktem, že zatímco řada hráčů týmu kouče Jána Filce má reálnou šanci na start na MS, v českém výběru jich moc není. "To je realita. Jsme si vědomi, že pro některé kluky to může být demotivující, ale potřebovali jsme trénovat. Na druhou stranu je to nároďák a v každém zápase by se mělo hrát naplno," podotkl Jandač.

Hráči by si navíc podle jeho slov měli uvědomit, že nikdo momentálně neví, jak se bude vyvíjet nominace na mistrovství světa. "Někdo odmítne, jiný z nějakých důvodů nepřijede. My jsme přišli na start, běží všichni a někdo odběhne kratší trať, jiný bude běžet dál a dál a někdo se zastaví až na mistrovství světa," přirovnal.

Trojice zkušených Hlinka, Klepiš a Kutlák

Výhodou by měl být fakt, že v Německu nastoupí i trojice zkušených hráčů Hlinka, Klepiš a Kutlák. "Výběr určitě zkvalitní. Na druhou stranu jsou jen tři," řekl Jandač.

Zápasový test v Německu by měl napovědět i o obsazení brankářského postu v týmu pro MS. V průběhu sezony to vypadalo, že místo v mužstvu bude mít Miroslav Kopřiva, ale momentálně to již tak jisté není. Kladenskému gólmanovi se příliš nevydařil druhý duel proti Slovensku a trenéři nejsou s jeho výkony moc spokojeni ani na tréninku.

"Na prvních dvou turnajích odchytal Kopřiva dva a dva zápasy a chytal výborně. První polovinu sezony měl výbornou i na klubové úrovni, ale druhá byla horší. Teď mu nevyšel zápas na Slovensku a ani v tréninku nevypadá nejlépe," přiznal Jandač.

Týden je dlouhý

Momentálně se tak nedá vyloučit, že v Německu dostanou šanci Štěpánek a Salák, kteří se k týmu připojili v úterý. Štěpánek opětovně, neboť s týmem v minulém týdnu trénoval. "Máme představu, jak to vyřešíme. Týden je dlouhý a může se něco stát, takže to zatím nechceme zveřejňovat. Jako první se to navíc dozvědí hráči," řekl Jandač. Jisté je pouze to, že v každém utkání nastoupí na začátku jiný brankář.

Vedení národního týmu navíc stále počítá s tím, že se k mužstvu později opět připojí Prusek, jenž se v sobotu zranil. "Věříme, že to nebude tak vážné. Byl na vyšetření a teď ho čeká rekonvalescence. Netroufnu si ale říci jak dlouho. Otázka je, že se třeba stihne dát dohromady, a druhá otázka je, aby stihl něco natrénovat," dodal Jandač.

Tréninkové složení formací: Kopřiva, Štěpánek, Salák - Sičák, Blaťák, Krstev, Čáslava, Platil, Kutlák, Nosek, M. Barinka - Čermák, J. Hlinka, V. Nedorost - Klepiš, Vampola, Lukeš - Netík, Mikeska, Kvapil - Jánský, D. Květoň, Köhler.

Reklama