Hlavní obsah

Hübschman se blýskl gólem, návratu do reprezentace by se nebránil

DONĚCK/PRAHA

Šestý gól defenzivního záložníka Tomáše Hübschmana v barvách Šachtaru Doněck nasměroval ukrajinského šampióna ke čtvrteční výhře 2:0 nad Marseille v úvodním čtvrtfinále Poháru UEFA. Domácí si vytvořili velmi slibnou pozici do odvety a český fotbalista věří, že příští týden oslaví postup. Zároveň přiznal, že by si rád znovu zahrál za reprezentaci, v níž nedostal příležitost téměř čtyři roky.

Článek

Hübschmanův gólový moment přišel šest minut před poločasem, kdy doklepl do odkryté branky svoji první střelu po Srnově centru z pravé strany. "Nejdřív jsem moc nečekal, že to přes toho obránce ke mně projde, proto jsem míč špatně trefil. Brankář chytil, ale vyrazil to zpátky ke mně a pak už nebylo těžké dát gól," řekl v rozhovoru s ČTK Hübschman.

Těšilo ho, že Šachtar udržel čisté konto. "Jsme rádi za náskok, který jsme si vytvořili, ale škoda, že těch gólů nebylo víc. Luiz Adriano šel třikrát sám na brankáře a pokaždé to dal do něho. Na druhou stranu oni za stavu 0:0 trefili tyčku. Kdyby vedli 1:0, mohlo to vypadat jinak," uvedl Hübschman, podle něhož ještě zdaleka není rozhodnuto.

Odveta ve Francii podle něj bude mnohem těžší. "Spousta týmů je před svými fanoušky silnější. V Marseille je jedno z vyhlášených bouřlivých prostředí, ale my už hráli i v Anglii, takže mužstvo nějaké zkušenosti má a nemělo by se zaleknout," mínil sedmadvacetiletý hráč.

Klíčové prý bude zvládnout úvod. "Pokud v Marseille začneme dobře a budeme hrát tak, jak jsme začali u nás doma, jsme schopni uspět a postoupit," poznamenal Hübschman, jehož tým se stává postrachem favoritů. V prvním kole vyřazovací části přešel přes Tottenham a v osmifinále si poradil s CSKA Moskva.

Výsledky Šachtaru nejsou náhodné

Podle českého středopolaře se nejedná o nahodilé výsledky. "Dá se říct, že je to díky dlouhodobější práci. Tým hraje dlouho spolu, hráči, kteří byli před čtyřmi lety nezkušení, posbírali zkušenosti, a teď se to zúročuje. Rozhodně to není náhoda," uvedl Hübschman.

Úspěch se mohl dostavit už dříve. "Dva roky zpátky jsme venku remizovali se Sevillou 2:2 a pár sekund před koncem odvety jsme postupovali," vzpomínal Hübschman na dramatické osmifinále s pozdějším vítězem Poháru UEFA. Nyní má Šachtar blízko k semifinále, kde by mohl narazit v ukrajinském derby na Dynamo Kyjev. "Začalo se tu o tom mluvit hned po losu, ale my koukáme jen na ty zápasy, co jsou před námi," řekl.

Bývalý sparťanský stoper si v posledním období zvykl na pozici defenzivního záložníka. "První roky jsem hrával v Šachtaru stopera, teď vlastně už rok a půl nastupuju v záloze. Zvyknul jsem si, u nás se hraje hodně ofenzivně, snažíme se o kombinační fotbal s krátkými a rychlými přihrávkami. Máme technicky stavěné mužstvo, v týmu je hodně Brazilců," přiblížil člen širšího kádru české reprezentace.

Pro reprezentaci je pořád připravený

V národním týmu se však rok po odchodu do Šachtaru přestal objevovat, naposledy v něm nastoupil v srpnu 2005. Nejspíš doplácí i na menší sledovanost ukrajinské ligy. "Někteří lidé ani pořádně nevědí, kde hraju, jestli jsme hráli venku nebo doma. Vůbec to nesledují," uvedl Hübschman.

O návrat do reprezentace by určitě stál. "Já jsem připravený, ale záleží na trenérovi, který momentálně navíc žádný není, a určitě ne na hráči. Ten se sám nepovolává. Nikdy jsem se reprezentace nevzdal, ale nikdy mě trenér nepovolal, takže nepřemýšlím, jestli chci nebo nechci reprezentovat," řekl dvacetinásobný reprezentant.

Středeční odvolání Petra Rady a vyřazení šesti hráčů z reprezentace dává Hübschmanovi šanci, že by mohl znovu dostat pozvánku. "Záleží, jaký bude trenér a jestli mě bude chtít povolat. Neviděl jsem důvod, proč bych nemohl být povolán předtím i teďka. Trenér může povolat víc než osmnáct, dvacet hráčů. Nevidím v některých hráčích rozdíl, jestli bude pozvaný jeden nebo druhý," mínil Hübschman.

Výsledky týmu stále na dálku sleduje. "Asi jako každý člověk, co se zajímá o fotbal. Když jsem doma a mám čas, tak se podívám. Zápas ve Slovinsku jsem neviděl, doma se Slovenskem ano. Ale že bych se na reprezentaci zaměřoval, to zase ne," dodal.

Reklama

Související témata: