Hlavní obsah

Tři dny před sedmnáctinami Kadlec podruhé zachránil Spartu

PRAHA

Dva poslední domácí ligové zápasy, dva stejné scénáře, jeden shodný hrdina. Jak s Baníkem, tak s Bohemians Praha se fotbalisté Sparty natrápili až běda a nemohli dát gól. V obou případech zachránil výhru trefou v závěrečné desetiminutovce teenager Václav Kadlec. S Ostravou jako střídající žolík, s Bohemkou už coby člen základní sestavy.

Článek

Ještěže mu zkušený gólman Sparty Jaromír Blažek před zápasem s Bohemians poradil. „Zkus využít toho, že brankář Belaň hodně padá na zem,“ nabádal Blažek útočníka Václava Kadlece. Když pak mladík běžel pět minut před koncem sám na Belaně, který měl do té doby nad sparťany jasně navrch, blesklo mu hlavou, co má udělat. Dloubl balon nad vybíhajícím gólmanem do sítě a znovu zajistil Letenským výhru 1:0. Stejně jako s Ostravou.

„Dostal jsem ideální přihrávku od Juraje Pirosky, takové šance musím dávat. Nádherný pocit, podruhé můj gól přinesl Spartě tři body,“ líčil Kadlec. Hrdinou večera se stal tři dny před svými sedmnáctými narozeninami. To aby mu teď kouč Chovanec povolil nějako větší oslavu... „Kdepak, já nepiju, takže narozeniny oslavím s přítelkyní a v kruhu rodinném,“ ujišťoval hrdina večera.

Sparta našla spasitele v pravý čas. Její neškodný útok není schopný vyprodukovat góly, díky Kadlecovi však Pražané stále mají druhé místo ve svých rukou. „Kdepak spasitel, je to dílo jeho střeleckých schopností. Věděli jsme, že je Vašek má. V prvním poločase ještě neměl výběr místa takový, ale po přestávce si své místo našel a šanci mazácky proměnil,“ liboval si trenér Jozef Chovanec. „Kadlecovi je přitom stále ještě šestnáct a Wilfriedovi dvacet. Dohrávali jsme asi s nejmladším útokem v historii,“ poukázal kouč.

Piroska se vykoupil za zahozenou penaltu

Ani autor gólové přihrávky není žádný kmet. Dvaadvacetiletý Juraj Piroska si zatím zahrál jen v poháru, v české lize proti Bohemians debutoval. A jestliže v Artmedii před časem plnil roli žolíka, zvládl ji i v neděli deset minut po příchodu na trávník. „Jsem rád, že jsem dostal šanci. Střídající útočníci přece chodí na hřiště s tím, že buď mají gól dát, nebo na něj přihrát. A to druhé se mi povedlo,“ pochvaloval si.

Piroska přitom „namazal“ Kadlecovi jen čtyři dny poté, co v penaltovém rozstřelu v Teplicích jako jediný neproměnil penaltu a Sparta v semifinále poháru vypadla. „První noc bylo těžké usnout, ale kluci mi pomohli, abych co nejrychleji zapomněl a díval se dopředu. Vyřazení z poháru je za námi, teď máme před sebou ještě dvě ligová kola a potřebujeme získat ještě šest bodů,“ vyprávěl slovenský útočník.

Zda si udobřil sparťanské fanoušky, to si netroufá odhadovat. „Těžko říci. Podstatné je, že nás čekají ještě dva těžké zápasy. A oba musíme vyhrát,“ připomněl Piroska.

Reklama

Související témata: