Hlavní obsah

Ani čtvrté kolo testů mezi sudími neodhalilo koronavirus

Ani čtvrté kolo plošných testů mezi fotbalovými rozhodčími, kteří v Česku řídí restartovanou sezonu profesionálních soutěží, neodhalilo žádný případ nového koronaviru. Negativní test na covid-19 měli také všichni delegáti. ČTK o tom informoval Michal Jurman, tiskový mluvčí Fotbalové asociace ČR, pod kterou sudí spadají.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žádný z sudích Fortuna ligy nemá pozitivní test na koronavir. Uprostřed na fotografii rozhodčí Pavel Královec.

Článek

Rozhodčí a delegáti podstoupili první vlnu testů na konci května těsně před restartem první a druhé ligy a poté absolvovali odběry každých 14 dní. Zatím naposledy byli testování ve čtvrtek.

Komise rozhodčích FAČR před restartem soutěží rozdělila sudí do deseti navzájem izolovaných skupin, aby snížila riziko přenosu nemoci covid-19. Dalších pět skupin vytvořili delegáti.

Hráči na tom tak dobře nejsou

Zatímco mezi rozhodčími dosud testy dopadly vždy negativně, v týmech se koronavirus objevil. Naposledy nemoc covid-19 zasáhla prvoligovou Karvinou, která má nakažené tři hráče a jednoho člena vedení a ve čtvrtek musela na 14 dní do karantény. Ohroženo je dohrání nadstavbové skupiny o záchranu, v níž Slezané figurují.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Hráči Karviné drží minutu ticha k uctění památky bývalého fotbalisty Plzně Mariána Číšovského.

Kdy se dohraje skupina o záchranu?

Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže, zatím odložila na neurčito dnešní tři zápasy předposledního kola skupiny o záchranu. Vzhledem k dvoutýdenní karanténě týmu bude muset s největší pravděpodobností odložit i závěrečné kolo za týden, oficiálně to ale zatím nepotvrdila. Další kroky LFA dosud neoznámila, podle všechno vedení svolá ligové grémium klubů.

Koronavirus se v první lize objevil i v Mladé Boleslavi a mistrovské Slavii Praha. Oba kluby měly v kádru před květnovým restartem soutěže po jednom nakaženém hráči, další testy však žádné další případy neodhalily. Jeden případ koronaviru ohlásil na konci června i druholigový Třinec, Slezané se už ale po třech odložených duelech vrátili k zápasům.

Reklama