Hlavní obsah

F1: Válka skončila, deset stájí nakonec přihlášku do nového ročníku podalo

Válka ve formuli 1 skončila, do příštího ročníku se nakonec přihlásí všechny stávající týmy. Asociace stájí formule 1 to oznámila v pátek, kdy o půlnoci vyprší termín přihlášek. Nakonec tedy přece jen došlo ke kompromisu. Mezinárodní automobilové federace FIA přistoupila na zvýšení nákladových stropů pro jednotlivé týmy na 100 miliónů eur.

Článek

Konflikt vyhrocený na ostří nože trval dlouho, jednání mezi Mezinárodní automobilovou federací FIA a jednotlivými stájemi sdruženými v asociaci FOTA se vlekla ještě déle. Nakonec ale k dohodě z rozumu došlo, takže všechny deset stávajících týmů do páteční půlnoci přihlášku do nového ročníku podá. Williams tak učinil hned v pondělí, stáje Brawn GP. BMW Sauber, Ferrari, Force India, McLaren, red Bull, Renault, Toro Rosso a Toyota ho budou následovat.

Válka, v níž šlo o desítky miliónů

Tradiční účastníci F1 s Ferrari v čele nechtěli v urputné válce za nic na světě přistoupit na dobrovolné snížení nákladových stropů, jak FIA navrhovala. Podle představ generality Mezinárodní automobilové federace s předákem Mosleyem v čele neměly v příštím roce překročit 45 miliónů eur, z čehož měly stájím ochotným tento strop akceptovat plynout technické výhody.Byla to úlitba nováčkům, které měla tato inovace do seriálu F1 nalákat, aby se počet stájí startujících v F1 zvýšil.

Samozřejmě že silné týmy nemínily podobné omezení přijmout, takže hrozily, že se do nového ročníku F1 nepřihlásí. A kdo jednotu porušil, což byla stáj Williams, toho FOTA ze svých řad okamžitě vyloučila.

Kompromis McLarenu spásou

Nakonec ovšem došlo k dohodě, neboť FIA přistoupila na kompromis, s nímž přišel tým McLaren. Ten totiž navrhl, aby pro příští sezónu platil strop ve výši 100 miliónů eur, na což nakonec vedení FIA přistoupilo. Nebo spíše přistoupit muselo, protože jinak by v příštím roce zely startovní rošty prázdnotou. Do pátku se totiž přihlásily jen nováčkové USF1, Campos Racing a zmiňovaný Williams.

V den uzávěrky přihlášek ale nakonec FOTA ze Ženevy informovala, že k dohodě došlo a všech deset stájí přihlášku podá. Ovšem pod podmínkou, že do 12. června musí být podepsána nová smlouva zahrnující podmínky existence F1 a garantující, že současná pravidla zůstanou v platnosti i v příštím ročníku.

Nováčků se zatím hlásí pět

Válka tedy skončila, seriál F1 je zachráněn, deset tradičních stájí přihlášku podalo. Pět nováčků, z nichž FIA do 12. června vybere šťastnou trojici, také. Zatím se o start v novém ročníku uchází Campos, Litespeed, Lola, Prodrive a USF1.

Otázkou ovšem je, zda se na startu opravdu objeví třeba Toyota, kterou sužují velké finanční problémy, a pod jakým názvem bude vystupovat Renault.

Reklama