Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů se v příští sezóně neuskuteční

PRAHA

Druhý ročník hokejové Ligy mistrů se v nadcházející sezóně z ekonomických důvodů neuskuteční. Mezinárodní hokejová federace se v pondělí rozhodla projekt pozastavit. ČTK to řekl generální manažer Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Záměrem IIHF je soutěž od sezóny 2010/11 opět obnovit.

Článek

"Zástupcům IIHF se nepodařilo prodat televizní práva," vysvětlil Urban důvod zrušení. "Po měsících jednání jsme došli k rozhodnutí, že bude lepší Ligu mistrů přerušit do sezony 2010/11," řekl na oficiálních stránkách Mezinárodní hokejové federace její prezident René Fasel.

O šanci utkat se s předními kluby Evropy tak přišli hokejisté mistrovských Karlových Varů a pražské Slavie, která se v Lize mistrů představila spolu s Českými Budějovicemi v premiérovém ročníku.

Ve Varech se na soutěž hodně těšili

Karlovarské hodně mrzí, že po historickém klubovém úspěchu na domácím poli nebudou moci svým fanouškům představit Ligu mistrů. Navíc se tak mohlo stát v sezoně, v které se stěhují do nové, moderní haly. "Velmi nás to netěší, protože my jsme se na Ligu mistrů hodně těšili. Bylo to pro nás nepříjemné překvapení, protože jsme pořád věřili, že se bude hrát a soutěž nepadne," řekl ČTK generální manažer Miroslav Vaněk, podle něhož nebude lehké soutěž obnovit. "Rozhodně to bude těžší než v ní pokračovat. Jde už o několikátý pokus, který opět zkrachoval. Soutěž tím ztrácí důvěryhodnost."

Západočeši litují, že nemohou využít i předpokládané finanční zisky, které chtěli investovat do budoucnosti klubu. "My jsme s příjmy z Ligy mistrů do extraligového rozpočtu nepočítali, ale chtěli jsme je investovat do mládeže a do sportovního vybavení, což teď nemůžeme," dodal Vaněk.

Slavia se po porážce ve finále extraligy s Karlovými Vary chystala jako vítěz základní části na původně plánovanou kvalifikaci o postup do základní skupiny. "My jsme s tím ani nepočítali. Věděli jsme, že původně jsme měli jít do předkola. A tam nejsou nijak zajímavé peníze. Navíc bychom mohli narazit třeba na nějaké Bělorusy, což by určitě nebylo jednoduché," řekl generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička.

Ve chvíli, kdy byl nastolen model jako v minulé sezoně zaručující Slavii účast v hlavní fázi, už Pražané vnímali problémy soutěže a moc o ní neuvažovali. "V základní skupině určitě byly zajímavé peníze," uvedl Růžička, který se svým týmem získal v prvním ročníku v součtu za startovné a tři dosažená vítězství 450 tisíc eur.

Rok bude díky olympiádě i tak až moc nabitý

Růžička, který působí i v roli hlavního kouče národního týmu, vítá, že program Slavie nebude tak nabitý. "Z pozice trenéra to nebylo jednoduché hrát ve středu zápasy, které v té soutěži v říjnu nebo v listopadu mají parametry play off, a hned za den motivovat hráče na extraligu. Je to zásah do soutěže. Příští rok bude navíc olympijský, takže bude hodně nabitý," dodal.

Ligu mistrů potkal podobný osud jako Evropskou ligu, kterou IIHF pořádala v letech 1996 až 2000. Poté ji z finančních důvodů zrušila. Problémem byla i skutečnost, že soutěž si nezískala renomé a řada účastníků jí nepřikládala velký význam.

Tento problém Liga mistrů neměla, mezinárodní federaci a jejímu marketingovému partnerovi společnosti Infront se však nepodařilo zajistit dostatek financí na organizaci. Před startem premiérového ročníku přitom zástupci IIHF tvrdili, že mají úvodní tři ročníky, ve kterých se mělo mezi kluby rozdělit vždy deset milionů eur, finančně pokryty. Problémy ale začal mít plynárenský gigant Gazprom, který soutěž sponzoroval.

"Původní investoři neočekávaně z tříleté smlouvy odstoupili po premiérové sezoně, což je výsledkem světové ekonomické krize. Věříme, že je lepší zajistit podmínky pro pokračování soutěže od sezony 2010/11," doplnil Fasel. "Přes finanční krizi se našli noví potenciální sponzoři, s nimiž jsme vedli konstruktivní a intenzivní jednání, ale čas běžel a už prodloužený termín konečného rozhodnutí byl 15. června," okomentoval neúspěšná jednání."

Zrušení příští ročníku prý Fasel oznamoval s velkým smutkem. "Především kvůli fanouškům a klubům, které se do Ligy mistrů pro nadcházející sezonu kvalifikovaly," pokračoval Fasel. "Chceme být ale na další ročník připraveni jako nikdy předtím a budeme v jednáních s NHL, která projevila zájem se připojit ke snaze IIHF o nový start soutěže v sezoně 2010/11," doplnil Fasel. O NHL se mluvilo jako o jednom z možných nových investorů Ligy mistrů.

Reklama