Hlavní obsah

Dojemné sbohem! Costa ve Spartě končí, s fanoušky se loučí působivým videem

Praha
Aktualizováno

Obránce Costa Nhamoinesu po sedmi letech opouští fotbalovou Spartu. Po vypršení smlouvy odchází jako volný hráč a bude si hledat nové angažmá. Podle sportovního ředitele Tomáše Rosického však příběh afrického obránce na Letné nekončí. Po konci kariéry by se měl vrátit a působit v klubu v jiné než fotbalové roli. S fanoušky se hráč ze Zimbabwe loučí dojemným videem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Srdjan Plavšič a Costa oslavují gól během utkání s Příbramí.

Článek

Zul se a naposledy napochodoval na letenský trávník. Trochu si ho utrhl a schoval do kapsy. Symbolicky poděkoval prázdným tribunám, jako by byly zaplněné fanoušky. A naposledy jako hráč Sparty políbil rudý dres.

„Nemám ani slov," netají dojatý Costa.

Urputný obránce by ještě chtěl zůstat, vedení mu však smlouvu neprodlouží. A nejdéle v áčku souvisle sloužící sparťan rozhodnutí akceptuje.

Umí česky, nosil kapitánskou pásku

Čtyřiatřicetiletý hráč přišel v létě před sedmi lety z polského Zaglebie Lubin. Hned v první sezoně získal se Spartou treble, svými výkony jí pomohl také v sezoně 2015/2016 až do čtvrtfinále Evropské ligy.

Naučil se česky, navlékal i kapitánskou pásku.

Nyní odchází jako volný hráč.

„Nechtěl jsem, aby to takhle skončilo, ale je to tak," říká Costa na klubovém webu. „Děkuju vám za všechny roky, kdy jsem byl s vámi. Nejdůležitější pro mě je, že jsme byli spolu, v dobrém i ve zlém. I když se nám nedařilo, i když jsme prohráli, tak jste byli na stadionu s námi. Doufám, že tak to bude i dál. Přeju vám hodně úspěchů," dodává končící stoper.

Ukončil studium na Institutu Johana Cruyffa

Během sedmi let se stal sparťanem jako málokdo, na což vedení klubu nezapomíná.

„Děkujeme za odvedenou práci a výkony, které Spartě odevzdal. Po celou dobu působení v klubu byl příkladný profesionál, který pracoval vždy na sto procent. V průběhu času se stal pravým sparťanem," chválí Costu sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Je zářným příkladem, že i cizinec může být pro Spartu velkým přínosem, pokud má správný charakter a identifikuje se s klubem a jeho hodnotami."

Podle ředitele příběh Costy a Sparty ale nekončí. „Na čas nás opustí, chce ještě hrát v zahraničí, ale doufám, že po konci kariéry se k nám připojí zpět a bude v klubu působit v jiné než fotbalové roli. Přejeme mu jenom to nejlepší a těšíme se, až se k nám vrátí," ujišťuje Rosický.

Costa v minulých dnech obhajobou diplomové práce završil roční studium na Institutu Johana Cruyffa. Až jednou kariéru ukončí, u fotbalu chce zůstat. Chtěl by třeba pomáhat hráčům, kteří do Evropy přicházejí z Afriky.

Reklama

Související témata: