Hlavní obsah

Nejsem si jistý, zda bychom bez Toma byli v Premier League, složil kouč Kladivářů Součkovi další poklonu

Manchester/Praha

Superlativů se na Součkovu adresu sneslo po pátečním duelu spoustu. Kouč Kladivářů dokonce přirovnával jeho gólovou trefu do sítě Watfordu k brankám, jaké v dresu West Hamu střílel legendární kanonýr z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let David Cross. A to už je v očích fanoušků nějaké vyznamenání. Před středečním ligovým zápasem na Old Trafford vysekl českému legionáři další poklonu. „Nejsem si jistý, zda bychom byli bez Toma určitě v Premier League,“ pronesl David Moyes na tiskové konferenci před utkáním předposledního kola proti Manchesteru United.

Foto: Adam Davy, Reuters

Tomáš Souček z West Hamu se raduje z gólu proti Watfordu.

Článek

Už v pondělí v noci vešlo ve známost, že West Ham opci zakotvenou v Součkově smlouvě o hostování uplatní. Na oficiálním twitterovém účtu Kladivářů se informace objevila s tím, že oficiálně bude potvrzena po nedělním konci sezony.

„Vždy figuroval v našich plánech, vždy zůstával s námi. Je to hráč West Hamu. Rozkvetl on a s ním i náš tým," potvrdil manažer Kladivářů, že nad uplatněním opce neváhal. Aby ne, když od lednového příchodu patřil Souček k stabilním hráčům základní sestavy West Hamu. Svými výkony a také třemi góly v jedenácti odehraných zápasech přispěl vydatnou měrou k tomu, že Kladiváři mají už nyní účast v Premier League prakticky jistou i v příští sezoně.

„Matematika ale říká, že s prací ještě nejsme hotovi," nepřipouští ovšem Moyes, aby mezi jeho svěřenci zavládla euforie ze záchrany. Přitom definitivní jistotu může mít West Ham už v úterý v noci, aniž by hráči kopli do balonu. Pokud totiž Aston Villa neporazí Arsenal, mohou Kladiváři slavit.

Kouč West Hamu chce, aby jeho tým slavil záchranu na hřišti. Ve středu na Old Trafford, kde on sám jako trenér před šesti lety působil, nebo v nedělním domácím střetnutí s Aston Villou.

Zvláště konfrontace s Manchesterem má pro někdejšího trenéra Rudých ďáblů pikantní příchuť, i když musel na Old Trafford předčasně skončit.

Foto: Adam Davy, Reuters

Tomáš Souček (vpravo) z West Hamu a Will Hughes z Watfordu.

„Ole měl stejně těžký začátek jako já. Rozdíl mezi námi je ovšem v tom, že on dostal čas. Může proto přivádět a dávat příležitost mladým hráčům z akademie, kde má Manchester United spoustu vynikajících talentů," narážel na prostor a trpělivost, která byla dána současnému kouči Rudých ďáblů Solskjaerovi.

I on teď dostává ve West Hamu příležitost hledat a objevovat hráče a prokázat, jaké na ně má čich. Angažováním Tomáše Součka či Jarroda Bowena ho prokázal.

„Ti dva chlapci se postarali po lednovém příchodu o velký rozdíl v našich výkonech, hře a získaných bodech. Přitom je velice obtížné začít hrát Premier League a tak rychle se prosadit, jako ti dva. O mnohých hráčích si myslíte, že budou pro klub přínosem, a nestane se tak. A v jiné sezoně přivedete dva nebo tři a oni to zvládnou. V nižších soutěžích je spousta dobrých mladých hráčů, kteří čekají na příležitost. Budu je proto hledat, jako jsem je hledal po dobu působení v Evertonu," slíbil fanouškům, že v příští sezoně bude vzestup West Hamu pokračovat.

I s pětadvacetiletým Tomášem Součkem, za jehož hostování už West Ham zaplatil pražské Slavii 113 milionů korun a teď přidá dalších 408 milionů.

„I já chci dostat mužstvo na úroveň, kde ho chtějí vidět fanoušci. Ale potřebuji přitom i jistý realismus. Musíme stavět zezdola. Postavit základy a stavět správným směrem. Pokud to uděláme, myslím, že můžeme postavit skvělý West Ham," požadoval Moyes čas a trpělivost.

Reklama