Hlavní obsah

OBRAZEM: Tři zlaté medaile Usaina Bolta na MS v Berlíně

BERLÍN/PRAHA

Fenomenální formu předvedl na probíhajícím atletickém mistrovství světa v Berlíně Jamajčan Usain Bolt. Ve světovém rekordu vyhrál jak závod na 100 metrů, tak i dvoustovku. V sobotním finále ve štafetě na 4x100 metrů potom se svými třemi krajany zaběhl druhý nejlepší čas historie a dosáhl tak na svou třetí medaili na mistrovství. Sport.cz vám nyní přináší Botlovy úspěchy obrazem!

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Usain Bolt oslavuje zlatou medaili za historicky nejrychlejší běh na 200 metrů.

Článek

Vysmátý Usain Bolt při setkání s fanoušky na MS v Berlíně.foto: Reuters/Phil Noble

Jamajský sprinter Usain Bolt se stal mistrem světa v běhu na 100 metrů v novém úchvatném světovém rekordu 9,58 sekundy. Dosavadní vlastní maximum v Berlíně překonal o celých 11 setin.

Jamajský sprinter Usain Bolt s výsledkovou tabulí, na níž je jeho nový světový rekord ve sprintu na 100 metrůfoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

"Je to skvělý čas. Fantastický! Ale já se při běhu cítil dobře," řekl v cíli nejrychlejší muž světa, jenž v tu chvíli vybojoval svůj první titul mistra světa mezi dospělými. "Věděl jsem, že to bude moc těžký závod, ale udělal jsem, co jsem musel," prohlásil Bolt po svém fantastickém běhu. "Jsem na sebe pyšný," uvedl.

Jamajský sprinter Usain Bolt oslavuje titul mistra světa.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Bolt ve světovém rekordu i na dvoustovce

Třiadvacetiletý Bolt vyhrál na mistrovství světa v Berlíně také dvoustovku ve fantastickém světovém rekordu. Na Olympijském stadiónu vylepšil vlastní maximum z Pekingu o plných 11 setin na čas 19,19 sekundy.

Jamajský sprinter Usain Bolt se raduje ze svého druhého světového rekordu (19,19), který v Berlíně zaběhl tentokrát na trati 200 metrů.foto: Reuters/Phil Noble

„Už toho na mě bylo trochu moc," přiznal po dvoustovce Bolt. "Ale ukázal jsem lidem, že moje rekordy v Pekingu nebyly vtip. Je to výsledek tvrdé práce. Teď jsem připraven na další světový rekord ve štafetě,“ dodal. Třetí rekord ovšem nepadl. Přesto štafeta na 4x100 metrů znamenala pro hvězdného atleta třetí zlato z Berlína.

Jamajčan Asafa Powell (vlevo) přebírá štafetu od Usaina Bolta.foto: ČTK/AP/Herbert Knosowski

Jako skvělý marketingový hit potom na letošním atletickém šampionátu, na němž  Boltovo učinkování sledovalo na stadiónu sedmdestát tisícovek diváků ve stoje, zafungovala atletova póza lukostřelce.

Jamajský sprinter Usain Bolt oslavuje svým typickým stylem triumf na MS v Berlíně.foto: ČTK/AP/David J. Phillip

Reklama

Související témata: