Hlavní obsah

Satoranský piluje "ekonomičtější střelu" a chystá se na novou sezonu

Mariánské Lázně

Na střelbu z dálky se zaměřuje v letní přípravě a delší pauze při pandemii rozehrávač Chicaga Tomáš Satoranský. Osmadvacetiletý nejlepší český basketbalista současnosti už od roku 2016 spolupracuje s uznávaným expertem na rozvoj individuálních dovedností Stefanem Weissenböckem a letos měli při aktuální situaci ve světě ještě více času se zaměřit na detaily.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Basketbalista Tomáš Satoranský na tréninku české reprezentace v Mariánských Lázních.

Článek

"Je to takový trend v NBA, že se všichni hráči učí střílet z dálky, přidávají ji pivoti i nestřelci. Říkáme tomu taková ekonomičtější střela. Můžu být připravený vystřelit z větší dálky a nebere mi to takovou sílu. Ta moje předchozí střelba mi je brala," řekl Satoranský v rozhovoru s novináři při pátečním vyhlášení ankety Basketbalista roku v Mariánských Lázních.

"Jsem rád, že jsme na to měli čas. Stefanova práce je velice specifická. Člověk potřebuje trochu víc času a nepomůžou mu jen tři čtyři tréninky. Měl jsem šanci jet za ním do Bambergu, on za mnou byl v Praze. A ještě to plánujeme, je to pro mě skvělé. Strašně jsem si cenil tu spolupráci už první rok, kdy mi střelba mezi prvním a druhým rokem ve Washingtonu šla o 25 procent nahoru. Doufám, že to bude mít takovou tendenci dál," prohlásil jediný současný český zástupce v NBA.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Tomáš Satoranský je potřetí za sebou basketbalistou roku

Ve čtvrté sezoně v nejlepší lize světa sice opět vylepšil své maximum s průměr 9,9 bodu, přesto nebyl úplně spokojený. "Střela mi šla trošku dolů. Myslím si, že to bylo hodně kvůli silám, které jsem neměl a byl jsem unavený celou sezonu," navázal Satoranský. S únavou se podle svých slov po letní přípravě na mistrovství světa a boji na šampionátu v Číně v cestě za historickým šestým místem hodně potýkal.

Jako posila Chicaga s tříletou smlouvou na 30 milionů dolarů si zvykal po třech letech ve Washingtonu novou roli v týmu. "Učil jsem se víc chodit v tom, že jsem druhý nejstarší v týmu. To se mi stalo poprvé v kariéře, musel jsem táhnout tým nejen na hřišti, ale i mimo. Předávat nějaké zkušenosti mladým hráčům, což je pro mě samozřejmě jednodušší v nároďáku než v klubu nebo v jiné zemi, kde čeština v kabině nepřevládá," prohlásil Satoranský.

"Získal jsem mnohem víc zkušeností. Je to pro mě velká výzva, protože jsme jeden z nejmladších týmů v NBA. Bohužel taky jeden z klubů, kde se moc neodpouští, když prohráváte, protože má historii. Ale moc se těším do dalších sezon, protože tým má velký potenciál," doplnil k působení v barvách šestinásobného šampiona NBA z let 1991 až 1993 a 1996 až 1998, který táhnul za úspěchy legendární Michael Jordan.

Živé přenosy jsem nesledoval, ale sestřihy si nenechám ujít, hlásí Saty

Dohrávaná část sezony NBA bez Chicaga a Satoranského se rozehrála po pauze od března v noci ze čtvrtku na pátek. "Nekoukal jsem na živé zápasy, ale podíval jsem se na sestřihy. Byla docela dobrá koncovka zápasu Lakers - Clippers. S klukama jsme koukali a bavili se o tom," nechal si ujít zajímavosti z restartu soutěže při probíhajícím soustředění české reprezentace.

"Je docela zvláštní vidět takový formát NBA, kdy už se hraje o play off. Myslím, že NBA udělala skvělou práci v tom, jak dokázala v těch podmínkách přiblížit zápasy v Orlandu. Myslím si, že to bude jen gradovat a je vidět, že hráči jsou natěšení a basket jim chyběl," věří Satoranský, že duely bez diváků v hledišti budou mít v televizi atraktivitu.

Ekonomické ztráty se nevyhnou ani NBA

Přesto bude mít NBA jako další soutěže ekonomické ztráty a hráči se budou muset uskromnit. "Myslím, že jako ve všem půjdou peníze dolů. Už se hlásily ztráty nejen této sezony, ale i té další. Tím, že se našla cesta, aby se NBA dohrála, tak nepřicházíme o tolik peněz, ale každý z hráčů musí být připravený, že nějaká snížení příjmů v kontraktech na příští rok budou. Ale my jsme ti poslední, kteří by si měli na něco takového stěžovat," dodal Satoranský.

Doufá, že i osmička týmů včetně Chicaga, které už sezona skončila, bude mít brzy příležitost trénovat pohromadě a hrát i zápasy. "Je to nepříjemný pocit, protože nevíte, na co se máte připravit. Ale je to všude stejný. Tady u nás se mluví o tom, že se koronavirus zase vrátí. Lidi z toho začínají být trošku otrávení a unavení. Já si myslím, že se nebude opakovat, že by se mělo všechno ekonomicky vypnout a budou se hledat nějaké zlaté střední cesty. Že se začalo hrát v Orlandu, dává naději i těm dalším osmi týmům," dodal Satoranský.

Reklama