Hlavní obsah

Carolina - Boston 1:3Stav série 1:2Pastrňák zase nehrál. Boston měl ale jiného českého hrdinu

Toronto/Praha
Aktualizováno

Český hokejista David Krejčí pomohl Bostonu ve třetím duelu úvodního kola Stanley Cupu dvěma asistencemi k výhře nad Carolinou 3:1 i vedení v sérii 2:1 a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání. Za vítěze podruhé za sebou nenastoupil kvůli blíže nespecifikovanému zranění nejlepší střelec základní části David Pastrňák.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Radost v podání hokejistů Bostonu Bruins po vstřelené brance. Tu oslavují Charlie Coyle (vlevo), Brad Marchand (uprostřed) a David Krejčí (46). Vše sleduje překonaný brankář Caroliny Petr Mrázek.

Článek
Fotogalerie

Vedle absence Pastrňáka se musel Boston vyrovnat se ztrátou jiné opory, a to gólmanské jedničky Tuukky Raska, jenž opustil tým i bublinu v Torontu a z rodinných důvodů ukončil sezonu.

V brance jej skvěle zastoupil zkušený Slovák Jaroslav Halák, jemuž z pozice dvojky kryl záda Daniel Vladař.

Do branky Caroliny se vrátil Petr Mrázek, jenž si i tentokrát vedl výborně, když zastavil 36 z 38 střel.

Proti vedoucímu gólu Bruins při oslabení Caroliny neměl nárok, protože vyražený puk po akci Brada Marchanda s Davidem Krejčím napálil zblízka ze vzduchu nechytatelně Charlie Coyle.

A Boston se znovu prosadil hned v úvodu třetí třetiny, kdy se dokonce v oslabení trefil Sean Kuraly. Následně však do té doby výtečný Halák školácky chyboval, když jeho pokus o rozehrávku zpoza brány zachytil Nino Niederreiter a velmi lacino přišel ke gólu naděje na 1:2.

Mrázek v závěru odjel na střídačku, ale Carolina ani v šesti hráčích v poli na srovnání nedosáhla. Naopak z protiútoku po přihrávce od Krejčího, jenž bodoval ve všech zápasech série) pečetil vítězství Marchand.

Colorado s českým gólmanem Pavlem Francouzem mělo v utkání s Arizonou jasně navrch, alespoň opticky. Úžasný výkon Darcy Kuempera a také solidní produktivita však nakonec dovedla hráče Coyotes k první výhře v sérii.

Pavel Francouz se za svůj výkon také stydět nemusí, když kryl 19 z 21 střel, dvě branky vsítila Arizona až do odkryté branky, při závěrečném pokusu o hru bez brankáře. Colorado nicméně stále v sérii tahá za delší konec, když vede 2:1

Tampa Bay i s českým útočníkem Ondřejem Palátem, nastoupivším v první pětce, porazila Columbus 3:2 a odskočila v sérii do vedení 2:1. O zasloužené vítězství ( na střely zvítězila Tampa 34-17) se bodově podělily hned tři formace a do dalšího zápasu tak půjdou ve výhodě hráčí Lightning.

Naopak už na hraně vyřazení je Chicago s Dominikem Kubalíkem a Davidem Kämpfem. Další vyrovnaný zápas tentokrát rozhodl vítězným gólem osmadvacetiletý Patrick Brown a i když se ještě finskému obránci Blackhawks Määttovi povedlo snížit, další branku už za svá záda Marc-Andre Fleury nepustil.

V sérii se v plné kráse ukazuje, jak je pro Vegas obrovsky důležité mít dva vyrovnané brankáře. Robin Lehner a právě specialista na vyřazovací boje Fleury, totiž ve vzájemných soubojích o chloupek vyčnívají nad zkušeným Corey Crawfordem ze Chicaga, a právě tyto minisouboje jsou zatím jazýčkem na vahách v utkáních těchto dvou celků.

1. kolo play off NHL:
Východní konference (Toronto) - 3. zápas:
Carolina - Boston 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky: 47. Niederreiter - 21. Coyle (Marchand, Krejčí), 42. Kuraly (Coyle, McAvoy), 60. Marchand (Krejčí). Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval 2 branky z 38 střel a úspěšnost zásahů měl 94,7 procenta. Střely na branku: 30:39. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Coyle, 2. Marchand, 3. Krejčí (všichni Boston). Stav série: 1:2.
Columbus - Tampa Bay 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Branky: 22. Nash, 42. E. Robinson - 16. Killorn, 35. B. Point, 39. Hedman. Střely na branku: 17:34. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. B. Point (oba Tampa Bay), 3. Nyquist (Columbus). Stav série: 1:2.
Západní konference (Edmonton) - 3. zápas:
Chicago - Vegas 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky: 47. Määttä - 5. W. Karlsson, 36. P. Brown. Střely na branku: 22:31. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Fleury, 2. P. Brown (oba Vegas), 3. Crawford (Chicago). Stav série: 0:3.
Arizona - Colorado 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Branky: 7. Stepan, 40. Richardson, 59. Hall, 60. Crouse - 34. Burakovsky, 60. Landeskog. Pavel Francouz odchytal za Colorado 57:45 minuty, inkasoval 2 branky z 21 střel a úspěšnost zásahů měl 90,5 procenta. Střely na branku: 23:51. Hráno bez diváků. Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata: