Hlavní obsah

Riteriai - Liberec 1:5Liberec po kanonádě slaví v Evropě postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Mara (penalta) 0 : 1
20. Hromada 0 : 2
61. Lezama 1 : 2
84. Rabušic 1 : 3
89. Hilál (penalta) 1 : 4
90. Matoušek 1 : 5
Záznam online reportáže

Vilinius/Praha

Fotbalisté Liberce potvrdili roli favorita, ve čtvrtečním duelu 2. předkola Evropské ligy porazili na stadionu ve Vilniusu litevský Riteriai vysoko 5:1 a kvalifikovali se do další fáze soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Liberce se radují z gólu proti FK Riteriai. Zleva autor branky Michael Rabušic a Mohamed Tijani.

Článek
Fotogalerie

Do dvacáté minuty vstřelili dva góly, po přestávce ale domácí snížili, z pohodové záležitosti se stalo drama. Slovan ovšem senzaci nepřipustil, v závěru dal třemi góly razítko na postup. Ve 3. předkole narazí na rumunský FCSB.

Liberec se dokázal solidně vypořádat s umělou trávou, za postupem vykročil zkraje zápasu, kdy guinejský záložník Mara s přehledem proměnil penaltu. Tu hlavní rozhodčí odpískal za nešikovný faul Dombrauskise na slovenského záložníka Koscelníka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Liberce se radují ve Viliniusu z gólu ve 2. předkole Evropské ligy.

Když se pak ve 20. minutě po přihrávce Peška trefil Hromada, vypadalo to, že zápas se bude jen dohrávat. Dominance Severočechů byla obrovská. Do poločasu měli vést dokonce o tři góly, Mosquerova rána se totiž odrazila od břevna přes půl metru za brankovou čáru. Sudí to ovšem skandálně nezpozorovali, videorozhodčí na utkání nebyl přítomen.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Martin Koscelník z Liberce a Donatas Kazlauskas z Riteriai v utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy.

Po přestávce však Slovan ubral plyn, Riteriai začal hrozit. Pokus o lob v podání domácích ještě Nguyen dokázal zlikvidovat, po následném rohovém kopu ale Lezama po hodině hry ránou k tyči snížil.

Litevci vycítili šanci, hosté byli kouzla zbaveni, začali se bát o postup. V 73. minutě si oddechli, střela střídajícího Filipavičiuse totiž proletěla jen o centimetry vedle. Uklidnění pro Severočechy přinesly až dvě branky v závěru. Nejdřív se prosadil Rabušic, po něm z penalty Júsuf, v nastavení se prosadil Matoušek.

Utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
FK Riteriai Vilnius - Slovan Liberec 1:5 (0:2)
Branky: 61. Lezama - 12. Mara z pen., 20. Hromada, 84. Rabušic, 89. Hilál z pen., 90.+3 Matoušek. Rozhodčí: Eskas - Ytterland, Jensen (všichni Nor.). ŽK: Grigaravičius, Paulauskas, Borovski, Šveikauskas (všichni Riteriai). Bez diváků.
Riteriai: Simaitis - Malžinskas, Barauskas, Šveikauskas, Borovskij (83. Virkšas) - Dombrauskis (62. Filipavičius) - Grigaravičius, Lezama, Traoré (40. Ramanauskas) - Kazlauskas, Paulauskas. Trenér: Pikkarainen.
Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Beran (62. Rabušic), Hromada (79. Chaluš), Mara - Pešek (88. Matoušek), Hilál, Mosquera. Trenér: Hoftych.

Reklama

  0 : 0 West Ham - Leverkusen 0 : 0 5. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen