Hlavní obsah

S Turkem znovu za zlatým pokladem? Sešívaní věří, že sudí bude talisman

Zlatý poklad je po roce znovu elektrizuje. Pokud se fotbalisté pražské Slavie i letos probojují do hlavní soutěže Ligy mistrů, odměnou jim bude prémie přibližně 15,3 milionu eur (410 milionů korun). Pokud přes Midtjylland v play off nepřejdou, zahrají si na podzim alespoň skupinu Evropské ligy. Úvodní duel se hraje v úterý od 21:00 v Edenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský, Jan Bořil a Zdeněk Houštecký během oslav postupu do Ligy mistrů přes Kluž.

Článek

Nouzovou variantu si sešívaní nepřipouštějí. Vstříc jim kyne také jedno dobré znamení. Úterní první utkání v Edenu proti dánskému šampionovi proběhne pod taktovkou stejné trojice tureckých rozhodčích v čele s hlavním Cüneytem Cakirem, která řídila i loňské úvodní utkání Slavie v play off v Kluži. Zkušený sudí tam proti Slavii nařídil penaltu, kterou Ondřej Kolář chytil a výhra 1:0 byla základem k postupu...

„Rozhodčí byli v Kluži fantastičtí. Nechávali hru volně plynout a pouštěli souboje tělo na tělo, takže se hrálo nahoru dolů. Myslím, že pro náš styl hry to bude výhoda," doufá kapitán Jan Bořil, který loni vítězným gólem v odvetě postup jistil.

„V Kluži bylo bouřlivé prostředí, tady se bude hrát bez diváků. Cakir měl na hřišti obrovský respekt. Domácí simulovali, chodili si pro faul, ale neměli u něj šanci. Ani s některými našimi hráči, kteří rádi diskutují, se vůbec nebavil. Nechal hru plynout, bylo znát, že píská nejtěžší zápasy v Evropě," přidává se trenér Jindřich Trpišovský.

Kouč je pověrčivý, třeba na penalty svého týmu se zásadně nekouká. Bude tedy Cakir talismanem pro štěstí? „Těžko říct. Na druhou stranu proti nám zase nařídil penaltu. Nic moc v tom nehledám. Hlavně jsem rád, že rozhodčí je kvalitní. V utkání Midtjyllandu s Young Boys se sudí dopustili spousty chyb. Teď je jistota, že náš zápas rozhodčí zvládne. Budou velké emoce. On je nevyvolává, umí hráče zklidnit," usmívá se.

Dánové poprvé v play off

Trpišovský avizuje dvě vyrovnané bitvy. „Hrajeme play off Ligy mistrů poprvé, máme velkou motivaci. Našemu týmu hodně věřím," varuje Brian Priske, kouč Midtjyllandu.

Však má trenér Slavie pro soupeře jen samé komplimenty.

„Midtjylland je kompaktní tým, který třeba nemá v kádru takové hvězdy, jsou ale velmi pracovití. Kromě Sista, který se vrátil po několika letech ve Španělsku, tam všichni působí delší dobu. Mají minimum slabin, podobný rukopis jako my. Hodně napadají, v obou zápasech kvalifikace postoupili naprosto zaslouženě," přemítá Trpišovský.

„Dostávají málo gólů, hrají na dva defenzivní záložníky a mají v podstatě šest hráčů do defenzivy. Jsou pohybově nadaní, mladí, skvělí v práci s míčem. Kodaň, proti které jsme už hráli, byla spíš agresivní a silové mužstvo, Midtjylland je naopak hodně kombinační. Hrají skvěle," dodává trenér sešívaných.

Studio i se Stochem
Přímý přenos play off Ligy mistrů mezi Slavií Praha a Midtjyllandem nabídne stanice O2 TV Sport. Předzápasové studio startuje ve 20:20. Moderátor Libor Bouček přivítá jako hosta Miroslava Jirkala, fotbalového experta a trenéra, a také Miroslava Stocha, který se Slavii získal mistrovský titul, vybojoval dvakrát domácí pohár a také pomohl červenobílým k postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Přímo z hrací plochy se přihlásí reportér David Sobišek. Samotné utkání pak komentuje zkušená dvojice Milan Štěrba a Jan Homolka.

Reklama