Hlavní obsah

V Salcburku pokračuje nejdelší vytrvalostní závod světa, běžci denně zdolávají více než dvě maratonské tratě

Salcburk/Praha

Neskutečnou porci kilometrů má za sebou i před sebou pětice odvážlivců, která se v Salcburku účastní nejdelšího vytrvalostního závodu světa. Ten měří neskutečných 5 000 kilometrů, odstartoval v polovině září a trvat by měl celkem 52 dní. Závodníci tak musí denně uběhnout více než dva maratony denně. Na to, jak soutěž probíhá, se můžete podívat ve videu níže.

Účastníci nejdelšího běžeckého závodu na světě musí denně uběhnout více než dva maratony.Video: Reuters

 
Článek

Rakouské Alpy jsou dějištěm jednoho z nejšílenějších běžeckých závodů světa. Třiadvacetkrát se tenhle dlouhatánský podnik uskutečnil v New Yorku, aby se letos kvůli koronaviru přesunul do Glanspitz parku v Salcburku.

S délkou 5000 kilometrů se oficiálně jedná o nejdelší běžecký závod světa. Není proto divu, že se na start tohoto 52 dnů trvajícího podniku postavilo pouze pět odvážlivců. Závodníci se každý den na trať vydávají včasně ráno.

S výjimkou zastávek na občerstvení, záchod a na krátký odpočinek pak pětice běžců zdolává trať prakticky až do večerních hodin. „Je to určité vyvrcholení jejich duchovní cesty," říká o jejich výkonu Smarana Puntgam, ředitel závodu.

Závodníky podél trati povzbuzuje tým dobrovolníků. Ten připravuje jídlo, zapisuje časy, připravuje harmonogram běhů a je nezbytnou psychologickou podporou. Dobrovolníci se občas k běžcům přidávají, aby jim na jejich cestě dělali společnost.

Závodníci by porci 5000 kilometrů měli zdolat v průběhu prvního listopadového týdne.

Reklama

Související témata: