Hlavní obsah

Ve Valencii díky Gideyové a Cheptegeiovi padly běžecké rekordy

Aktualizováno

Speciální běžecký mítink ve Valencii se pořadatelům vyplatil, k vidění byly dva světové rekordy. O první se na 5000 metrů postarala Etiopanka Letesenbet Gideyová, která výkonem 14:06,62 vystřídala v čele historických tabulek krajanku Tiruneš Dibabaovou. Třetí letošní start pak ve třetí rekord proměnil Joshua Cheptegei z Ugandy. Tentokrát časem 26:11,00 připravil slavného Kenenisu Bekeleho o patnáct let starý rekord na 10 000 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Joshua Cheptegei připravil Kenenisu Bekeleho o světový rekord na 10 000 m.

Článek

Dvaadvacetiletá Gideyová běžela strojovým tempem, a když se ocitla v čele osamocená, napodobovala kadenci světel určujících rekordní tempo. Úřadující vicemistryně světa na trati 10 000 metrů jim v závěrečném kole utekla a s přehledem vystřídala v čele historických tabulek trojnásobnou olympijskou vítězku Dibabaovou. Její výkon z Osla 2008 vylepšila o 4,53 sekundy.

Další úrok na světový rekord dotáhl do úspěšného konce i Cheptegei. Čtyřiadvacetiletý Uganďan si tentokrát vybral jako terč Bekeleho výkon, kterému se nikdo jiný za posledních patnáct let ani zdaleka nepřiblížil. Cheptegei měl osobní rekord z loňského vítězného mistrovství světa o více než půlminutu horší, ale znovu prokázal letošní fantastickou formu. Bekeleho výkonu se postupně vzdaloval, ačkoliv běžel prakticky celou druhou polovinu závodu osamoceně.

Cheptegei aktuálně drží světové rekordy na dráze na 5000 i 10 000 metrů a z letošního února má rekord na silniční pětce. Čtvrtý závod této specifické sezony by měl běžet příští týden. Je mezi přihlášenými na půlmaratonské mistrovství světa, které se uskuteční 17. října v polské Gdyni.

Reklama

Související témata: