Hlavní obsah

Coe podporuje právo sportovců na politická vyjádření během OH

Šéf Světové atletiky Sebastian Coe se domnívá, že sportovci mají mít právo vyjádřit své politické názory i během olympijských her. V současnosti by tím však porušovali pravidlo 50 olympijské charty, jež tyto projevy během oficiálních příležitostí na hrách zakazuje.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe na archivním snímku.

Článek

Bývalý vynikající běžec Coe podpořil právo sportovců během dnešní prohlídky Národního stadionu v Tokiu, kde by měly po ročním odkladu v červenci příštího roku začít olympijské hry.

"Mám na to naprosto jednoznačný názor. Sportovci jsou součástí světa a chtějí reagovat na svět, v němž žijí. Pro mě je to naprosto v pořádku. Pokud bude chtít sportovec na stupních vítězů pokleknout, má mou podporu," zmínil Coe typické gesto, jež vzniklo v USA v rámci protestů proti policejnímu násilí a sociální nespravedlnosti.

Hlasy volající po úpravě pravidla 50 zesílily v souvislosti s hnutím Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), jež rezonuje i ve světě sportu a mělo ohlasy v různých soutěžích a šampionátech. Mezinárodní olympijský výbor začátkem tohoto roku uvedl, že se sportovci na téma úpravy pravidla zahájí dialog.

Reklama

Související témata: