Hlavní obsah

Litva - Česko 0:1Lvíčata splnila úkol! Výhru trefil Šašinka, Jedlička v závěru podržel a šance na postup žijí

Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

Po nezdaru ve Skotsku prahli po hřejivé náplasti a dočkali se jí. Čeští fotbalisté do 21 let odvezli po bitvě v Litvě důležité tři body a před závěrečným kvalifikačním soubojem v Řecku drží postupovou naději na evropský šampionát. Úterní výhru obstaral už v první půli útočník Ondřej Šašinka.

Foto: Sport.cz

Čeští fotbalisté do 21 let bojovali o další body s Litvou

Článek
Fotogalerie

Trenér Krejčí zvažoval změnu v rozestavení a v Litvě ji nakonec uskutečnil. Do hry nasadil pět záložníků a tříčlennou obranu, ponechal v ní Zimu s Plechatým, s nimiž nastoupil kapitán Chaluš, který oblékl dres reprezentační jedenadvacítky poprvé od listopadové bitvy v Chorvatsku.

Češi byli od úvodního hvizdu hodně aktivní, svírali soupeře a zasloužené ovoce brzy sklidili. Sadílkův nebezpečný přímý kop ještě vyškrábl brankář Krapikas, ve 22. minutě se ale u brankové čáry dobře uvolnil Bucha, naservíroval balon do vápna a Šašinka, jenž se vrátil do sestavy kvůli karetnímu trestu, ho hlavou uklidil nechytatelně k pravé tyči.

První poločas se hrál podle českých not, Litevci hrozili jen sporadicky a na hrbolatém trávníku hlavně ze standardních situací. Jedlička neměl příliš práce, ve 33. minutě ale předvedl bravurní zákrok, když vytáhl krásnou Širvysovu ránu z trestného kopu.

Foto: Sport.cz

Česká reprezentace do 21 let před zápasem s Litvou

Po změně stran se hra vyrovnala, hned zkraje však byli hosté blízko druhému uklidňujícímu zásahu. Vaníček byl faulovaný kousek za šestnáctkou a z přímého kopu mířil Janošek těsně vedle tyče. Neproměněná příležitost mohla Lvíčata bolet. Litevci totiž posléze nacházeli okénka v obraně a českým mladíkům bylo horko. Obrovskou možnost měl Jankauskas. V 65. minutě uháněl úplně sám na bránu, střelu ovšem nasměroval vedle pravé tyče.

Češi dychtili po druhém zásahu, kterým by soupeře srazili do kolen. Šašinka dvakrát pálil, podruhé nebezpečně a tvrdě, jenže pouze doprostřed brány, přesto měl Krapikas starosti.

Foto: Sport.cz

Čeští fotbalisté do 21 let bojovali o další body s Litvou

Hosté nepouštěli soupeře do souvislejšího tlaku, dobře hrající Bucha s Matouškem zaměstnávali defenzivu. Jenže skóre se neměnilo a Litevci větřili šanci alespoň na remízu. Pět minut před koncem ji měl na hlavě Petkevičius, balon ale po standardce nasměroval mimo. V nastavení se pak českým fanouškům zastavilo srdce. Když už to vypadalo, že Češi udrží těsný náskok, obdržel míč na malé vápno opět Petkevičius a skvělý Jedlička nohou zachránil tým od vyrovnání.

Krejčího parta zvítězila 1:0 a situace ve čtvrté skupině tedy zůstává stejná. Český tým stále vévodí tabulce, druzí Skotové však po kanonádě v San Marinu zaostávají pouze o bod, třetí Chorvaté ztrácejí dva a Řekově bodů pět. Všichni tři pronásledovatelé navíc mají utkání k dobru. Na závěrečný turnaj do Maďarska a Slovinska proniknou vítězové skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let:
4. skupina:
Litva - ČR 0:1 (0:1)
Branka: 22. Šašinka. Rozhodčí: Krogh - Dahl, Mastrup (všichni Dán.). ŽK: Šatkus, Kloniunas, Stočkunas, Ramanauskas, Milašius - Sadílek, Bucha. Bez diváků.
Litva: Krapikas - Stočkunas, Šatkus (61. Armalas), Kloniunas, Širvys - Anisas (46. Milašius), Ramanauskas, Čyžas (86. Malžinskas) - Kružikas (76. Petkevičius), Banevičius, Jankauskas. Trenér: Vencevičius.
ČR: Jedlička - Plechatý, Chaluš, Zima - Vaníček (76. Žitný), Janošek, Bucha, Sadílek, Granečný (84. Havelka) - Matoušek (88. Drchal), Šašinka. Trenér: Krejčí.
Řecko - Chorvatsko 0:1 (0:1)
San Marino - Skotsko 0:7 (0:3)
1.ČR953118:418
2.Skotsko852114:217
3.Chorvatsko851228:516
4.Řecko84139:913
5.Litva82156:87
6.San Marino90090:470

Reklama

Související témata: