Hlavní obsah

Ocelová palanda, dva týdny bez sprchy, vši... Basketbalová hvězda o poměrech v běloruské věznici

Minsk/Praha

Před deseti lety byla Jelena Levčenková (37) členkou All-Star týmu na basketbalovém mistrovství světa v Česku. Jedna z nejpopulárnějších sportovkyň Běloruska však prožívala v minulých týdnech nesrovnatelně ponuřejší chvíle. Za svou účast na protestech proti zmanipulovaným výsledkům prezidentských voleb byla odsouzena k 15 dnům, které si bude nejspíš pamatovat do konce života.

Foto: Sport.cz

Běloruská basketbalistka Jelena Levčenková.

Článek

Takřka dvoumetrová pivotka byla v Minsku k nepřehlédnutí při mohutných srpnových demonstracích proti diktátorskému režimu Alexandra Lukašenka, který je běloruským prezidentem od roku 1994. Fotografie usměvavé blondýnky mezi davy lidí se navíc objevily na sociálních sítích.

„Chceme čestné volby," napsala na svůj instagramový profil Levčenková, která také těžce nesla vzrůstající brutalitu policie a jednotek OMON vůči protestujícím.

Biti jsou ženy, invalidé, starci, za zdmi věznic je situace ještě mnohem děsivější. Po ulicích běloruských měst jezdí neoznačené dodávky s maskovanými násilníky, kteří mlátí a unášejí, koho se jim zlíbí. Na ulici byl brutálně napaden a zbit obušky mj. i bratr biatlonistky Darji Domračevové Nikita.

Když se bývalá hráčka týmů WNBA a účastnice olympiády 2008 Levčenková chystala 30. září odletět na léčení do Paříže, zatkli ji na mezinárodním letišti. Soud jí následně za účast na protestech vyměřil patnáctidenní trest, jež si odpykala v nechvalně proslulé věznici Okrestina, kde jsou zadržení často týráni.

„Podmínky ve věznici ohrožovaly moje zdraví. Posledních 13 dní jsem nespala na matraci, ale na studené kovové posteli bez ložního prádla," řekla po propuštění Levčenkové. Dva týdny se nemohla osprchovat, na cele také nefungoval odtok toalety.

„Všechny tyto okolnosti způsobily, že mám vši. Rovněž se mi zhoršilo moje staré zranění páteře," řekla Levčenková, které při odvolání ještě vyměřili pokutu 810 rublů, což je v Bělorusku průměrná výše měsíčního platu.

Vynikající basketbalistka není zdaleka jedinou známou sportovkyní, která je kritická vůči autoritářskému režimu. Ozvaly se stovky dalších, mezi nimi mistryně Evropy v maratónu Volha Mazuronaková, volejbalista Artur Udrys, výzvu k zastavení násilí zveřejnila i nedávná finalistka US Open Viktoria Azarenková. Počty zatčených a bezdůvodně zmlácených v Bělorusku ale každým dnem rostou.

Reklama

Související témata: