Hlavní obsah

Olympijský areál v Londýně po hrách ponese jméno královny Alžběty

LONDÝN

Areál pro londýnskou olympiádu v roce 2012 se bude po hrách jmenovat Olympijský park královny Alžběty a vedle sportovišť a parků v něm vyroste také 11.000 nových bytů. Oznámili to dnes v Londýně ministr kultury a sportu Jeremy Hunt a starosta Boris Johnson. Na jméně se dohodli organizátoři her s Buckinghamským palácem. "Královna podporovala londýnskou olympiádu od samého počátku a hry se konají v roce 60. výročí jejího nástupu na trůn, takže je vhodné, aby park nesl její jméno," řekl Hunt.

Foto: Olympic Park Legacy Company, ČTK/AP

Vizualizace Olympijského parku v Londýně pro OH 2012.

Článek

Olympijský park je ve východní části Londýna, která patřila k nejchudším částem města. Celý areál vyrůstá na místě, kde byly z větší části nepoužívané průmyslové stavby. Vláda i město Londýn chce využít dynamiky her a přeměnit po hrách olympijský park v rezidenční, kulturní a sportovní středisko, které pomůže i okolním londýnským čtvrtím.

Johnson s Huntem představili plány pro rozvoj areálu do roku 2030. Po britské panovnici se bude jmenovat od roku 2013, kdy bude také po hrách znovuotevřen pro veřejnost. "Poprvé od časů gregoriánské Anglie má Londýn tak ambiciózní a celistvou vizi pro novou čtvrť," řekl Johnson.

Po Hrách tu vyrostou nové čtvrti

Hned po hrách se - především z předpokládaných soukromých investic - začnou stavět nové obytné čtvrti. Společně s olympijskou vesničkou budou mít celkem 11.000 nových bytů, z toho bude mít 35 procent snížené nájemné, řekl londýnský starosta.

Olympijský areál je protkán několika kanály a rameny řeky Lea, která se nedaleko odtud vlévá do Temže. Kromě olympijského stadionu, který nejspíš převezme některý z místních fotbalových klubů, zůstane po hrách v parku i velodrom a plavecký stadion, stejně jako více než stometrová plastika Orbit, která vyroste u hlavního stadionu. Na jižním okraji areálu bude příští rok také otevřeno údajně největší nákupní středisko v Evropě.

"Díky všem těmto věcem bude Olympijský park královny Alžběty ohromující a zajímavé místo," prohlásil Johnson.

Reklama

Související témata: