Hlavní obsah

Liberec senzační výhrou zachraňoval český fotbal! Slavia i Sparta v Evropě propadly

roj, dosSport.cz
Aktualizováno

Jen Liberec zachraňoval v úvodním kole Evropské ligy čest českého fotbalu. Zatímco Slovan doma porazil belgický Gent 1:0, mistrovská Slavia prohrála na hřišti izraelské Beer Ševy 1:3. Sparta i kvůli vyloučení Ladislava Krejčího II z 23. minuty pak prohrála doma s lídrem francouzské ligy Lille 1:4.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Liberce se radují z gólu, který vstřelil Abdalláh Júsuf Hilál (uprostřed).

Článek
Fotogalerie

David Pavelka musel v utkání s Lille na stopera. Zkoušel jsem se dostávat aspoň do soubojů, říká

Trojice českých klubů šla do ostrých bitev ze složité situace, protože po přerušení domácí nejvyšší soutěže kvůli koronaviru týmy odehrály poslední zápasy před téměř třemi týdny.

Slávisté považovali souboje s Beer Ševou, která do hlavní fáze soutěže postoupila na úkor Plzně, za klíčové k postupu do jarní fáze ze skupiny, v níž jsou i Leverkusen a Nice. Beer Ševa na cestě do základní skupiny zvládla všechna čtyři předkola a na úvod skupinové části si poradila i se Slavií.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

U míče Or Dadia z Beer Ševy, vpravo slávista Ibrahim Traoré.

Těsně před přestávkou zaskočil po zaváhání brankáře Koláře slávisty Agudelo. Po změně stran se sice hosté zásluhou Provoda dočkali vyrovnání, ale v závěru zápasu znovu pykali za chyby při bránění, které dvakrát nemilosrdně potrestal Acolatse.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyloučený Ladislav Krejčí ze Sparty a rozhodčí Duje Strukan.

Sparta se v Evropské lize představila po tříleté pauze a comeback na velkou scénu jí vůbec nevyšel. Velkou ránu svému týmu zasadil ve 23. minutě Ladislav Krejčí II, jenž před šestnáctkou stáhl unikajícího Davida a vyfasoval červenou kartu.

Lille poslal těsně před poločasem do vedení Yazici. Hned po přestávce sice srovnal Dočkal, jenže Yazici nakonec nasázel hattrick, jednou se trefil Ikoné a Letenští nakonec museli skousnout poměrně vysokou porážku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jhon Mosquera z Liberce a Alessio Castro­Montes z Gentu.

Liberec hraje skupinu Evropské ligy dokonce po čtyřech letech. A na rozdíl od Letenských se mu návrat povedl výtečně. Přestože měl většinu zápasu herně navrch belgický soupeř, stačil domácím na vítězství nad favoritem jediný gól, o který se po půlhodině hry postaral Hilál.

Evropská fotbalová liga - 1. kolo:
Beer Ševa - Slavia 3:1
Branky: 86. a 88. Acolatse, 45. Agudelo - 75. Provod
Sparta - Lille 1:4
Branky: 47. Dočkal - 45.+1, 60., 75. Yazici, 66. Ikoné
Liberec - Gent 1:0
Branka: 29. Hilál
Výsledky dalších zápasů 1. kola Evropské ligy najdete ZDE.

Reklama

Související témata: