Hlavní obsah

Liberec - Gent 1:0Liberec zaskočil sebevědomý Gent a slaví první triumf

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Hilál 1 : 0
Záznam online reportáže

Ještě nikdy Liberec nerozehrál hlavní fázi Evropské ligy vítězně, podařilo se mu to na pátý pokus symbolicky ve skupině L. Slovan porazil favorizovaný Gent 1:0. Vítězný gól dal v první půli Júsuf Hilál.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jhon Mosquera z Liberce a Alessio Castro­Montes z Gentu.

Článek

Obránce jménem Fortuna sice hrál za Gent, jenže štěstí především v prvním poločase kopalo s Libercem. Po deseti minutách mohli hosté U Nisy vést 2:0, po půlhodině dokonce Fortuna nastřelil tyč. Jenže do kabin favorizovaní hosté po první půli odcházeli s překvapivým mankem 0:1.

„Věděli jsme, že mají šikovné útočníky, umí jeden na jednoho a jsou dobří do kombinace, zároveň však mají problémy v defenzivní činnosti," úspěšně prorokoval kouč Slovanu Pavel Hoftych.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Alessio Castro­Montes z Gentu a Jhon Mosquera a Abdalláh Júsuf Hilál z Liberce.

V úvodní části nedostatky v obraně Gentu dvakrát poodhalil exslávista Ngadeu. Po jeho chybě se nejprve ve 21. minutě ve velké šanci ocitl Júsuf, soupeř však jeho střelu na poslední chvíli dokázal zblokovat. Po půlhodině hry však již útočník Bahrajnu se svými parťáky jásal. Ngadeu nezachytil přihrávku za obranu, Mosquera nacentroval do vápna, kde Fortuna míč odhlavičkoval jen ke Koscelníkovi. Jeho nepovedená střela se proměnila v geniální nahrávku, když Júsuf z deseti metrů poslal míč pohotově do sítě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Liberce se radují z gólu, který vstřelil Abdalláh Júsuf Hilál (uprostřed).

Pro sebevědomé hosty byl inkasovaná branka šokem, pod Ještěd si přijeli podle předzápasových prohlášení jasně pro tři body. A po pauze se hnali za vyrovnáním. Hned dvě minuty po přestávce mohl skórovat Kleindienst, v dobré pozici však přestřelil. Těžiště hry bylo většinou na české polovině, ojediněle Severočeši hrozili z rychlých brejků. Posledních dvacet minut sázeli na rychlého Matouška.

Šance však pálil belgický celek. Několik nebezpečných střel modrobílá obrana obětavě zblokovala. Anebo famózní zákrok vytáhl Nguyen, tak jako třeba v 79. minutě po rohovém kopu či v 87., kdy zlikvidoval další tutovku. Modrobílí ubránili i čtyřminutové nastavení a slaví cenný skalp.

Utkání 1. kola základní skupiny L fotbalové Evropské ligy:
Slovan Liberec - KAA Gent 1:0 (1:0)
Branka: 29. Hilál. Rozhodčí: Schuettengruber - Brandner, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Beran - Marreh, Jaremčuk, Hanche-Olsen. Bez diváků.
Liberec: Nguyen - Koscelník, Jugas, Tijani, Mikula - Hromada (79. Chaluš), Mara - Pešek (68. Matoušek), Beran (57. Sadílek), Mosquera - Hilál (58. Rabušic). Trenér: Hoftych.
Gent: Roef - Castro-Montes, Ngadeu, Hanche-Olsen, Fortuna (87. Plastun) - Marreh - Bukari, Kums, Botaka (77. Niangbo) - Kleindienst (77. Depoitre), Jaremčuk. Trenér: De Decker.

Reklama

Související témata: