Hlavní obsah

Protest! Komplikace na Giru

Morbegno

Dnešní nejdelší etapa 103. ročníku Gira d'Italia byla po protestech cyklistů výrazně zkrácena z původních 258 kilometrů na polovinu. Vedení závodu vyslyšelo jejich požadavky, že po předchozích náročných etapách a čtvrtečním výjezdu na Stelvio není logické absolvovat takovou porci, navíc v dešti. Týmy se proto v autobusech přesunuly na jiný start do města Abbiategrasso a po 124,5 km etapa skončí podle plánu v Asti.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

"Vzhledem k počasí byla etapa neutralizována na osmém kilometru," uvedli organizátoři Gira. Následně oznámili novou podobu trasy. "Děkujeme jury a organizátorům, že naši žádost vyslyšeli. Zdraví je prioritou, zvlášť v tomto období covidu-19. Zkrácení nesníží show, ale umožní, aby imunita jezdců nebyla vystavena většímu riziku," uvedla cyklistická asociace CPA.

Vyjádření ředitele závodu Maura Vegniho ale naznačilo, že vedení Gira nemělo pro protesty jezdců příliš velké pochopení. Nevyloučil dokonce ani právní kroky. "Myslím, že se poradíme s našimi právníky. Domnívám se, že to bude mít důsledky," řekl televizi Rai Vegni, podle něhož cyklisté ukázali nedostatek respektu k závodu a fanouškům. "Ještě to neskončilo. Až se dostaneme do Milána a závod skončí, někdo za to zaplatí," dodal.

V růžovém trikotu lídra odstartoval poprvé Nizozemec Wilco Kelderman, jenž se dostal do čela po čtvrteční královské etapě. Dnes čeká peloton rovinatý profil, o den později poslední horský test do Sestriere a v neděli závěrečná časovka v Miláně.

Reklama