Hlavní obsah

Střelecká legenda Kůrka oslaví šedesátku v Austrálii

Adelaide/Praha

Sportovní střelec Petr Kůrka dnes slaví 60. narozeniny. Samozřejmě se nejedná o olympijského vítěze z Mexika Jana Kůrku. „Lidé nás často dávají dohromady, ale příbuzní nejsme. Můj tatínek Libor také střílel, ale olympiádu nevyhrál, což já také ne. Mám ale tituly mistra světa,“ říkává s úsměvem oslavenec.

Foto: Karel Felt, Právo

Spokojený trenér a otec Petr Kůrka po vítězství dcery Kateřiny ve vzduchové pušce na OH v Pekingu.

Článek

Na přelomu tisíciletí patřil Petr Kůrka k absolutní světové špičce, třikrát se stal v puškových disciplínách mistrem světa a stejný počet zlatých medailí má i z evropských šampionátů. A k tomu dvacet stříbrných a bronzových z těchto vrcholných akcí. Úspěšný byl na Světových pohárech, držel i světový rekord v malorážce na 3x40 ran. Na cenný kov však nedosáhl ani na jedné ze tří olympiád.

Úspěšný je i v roli trenéra, dceru Kateřinu, manželku americké střelecké legendy Matta Emmonse, dovedl k titulu mistryně světa ve vzduchovce a podílel se na jejím zlatu a stříbru z OH v Pekingu. Už dvanáct let vede střeleckou reprezentaci Austrálie. Stejně jako jeho dcera a zeť je považován za jednu z největších legend sportovní střelby.

Foto: Karel Felt, Právo

Dcera Kateřina, tehdy už Emmons, se v Pekingu pochlubila olympijským zlatem.

Jubileum oslaví v Austrálii, do Česka ho nepustí přísné podmínky v zemi, kde žije. „Taťka možná nepřijede ani příští rok. Uvidíme, jak se situace vyvine. Jsme ale často ve spojení a samozřejmě se spojíme i v den jeho jubilea. Chystáme pro něj video s gratulacemi od střelců, přátel a známých. Vystoupí v něm i vnučky, které mu zazpívají a zahrají. Dárek od nás ale dostane už dnes. Sestra vybrala kvalitní koňak, protože taťka je má rád, ale pije s mírou. Koupi a předání realizuje maminka v Adelaide," prozradila dcera Kateřina Emmons.

Foto: Karel Felt, Právo

Petr Kůrka s dcerou Kateřinou je fanouškem svého zetě Matta Emmonse.

Reklama