Hlavní obsah

VIDEO: Manchester jde po výhře nad Arsenalem do čela, Rooney se ztrapnil při penaltě

PRAHA/LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru United jsou novým lídrem Premier League. V šlágru 17. kola nejvyšší anglické soutěže porazili doma na Old Trafford Arsenal 1:0 a odsunuli z čela tabulky právě svého pondělního soupeře. Jediný gól utkání zařídil v 41. minutě Park Či-Song a svěřenci trenéra Alexe Fergusona protáhli svou neporazitelnost v Premier League na jednadvacet zápasů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Wayne Rooney se střelecky trápí, což potvrdil i ve šlágru 17. kola Premier League proti Arsenalu.

Článek

"Je úplně jedno, jestli celou sezónu neprohrajeme. Hlavním cílem je pro nás zisk titulu. V duelu s Arsenalem jsme sice neukázali nic zázračného, důležité jsou ale tři body," poznamenal po utkání obránce United Rio Ferdinand pro BBC.

Fotbalovými fanoušky očekáváný šlágr 17. kola Premier League, který si nenechal ujít ani kouč anglického týmu Fabio Capello či David Beckham, přinesl hodně opatrný úvod a diváci na Old Trafford si museli na první vážnější moment počkat až do 22. minuty. Nani po Fletcherově sraženém centru z pravé strany vyslal prudkou přízemní ránu na branku Arsenalu, míč ale těsně minul levou tyč.

Gólový moment proto přišel jako blesk z čistého nebe. Nani v 41. minutě centroval s pomocí soupeřovy kopačky do šestnáctky a doslova trefil hlavu Park Či-Songa, od nějž se míč odrazil a vysokým obloučkem zapadl za záda překvapeného gólmana Szesného, který si v ostře sledovaném duelu odbyl premiéru v letošní sezóně.

Těsné vedení domácích slibovalo živější průběh pro druhou půli, což se beze zbytku naplnilo. Arsenal hnaný touhou po vyrovnání se snažil o zakončení a v 57. minutě překvapil jedovkou zpoza vápna veterána Van der Saara, který míč pouze vyrazil dobíhající Šammach se ale už k zakončení nedostal.

Na druhé straně se do dobré pozice dostal Nani, který nejprve ztratil míč v souboji s Clichym, vzápětí si ale míč vybojoval zpět a nebezpečně vypálil, míč ale zamířil nad břevno. Pětadvacet minut před závěrečným hvizdem kouč Arsenalu Arséne Wenger sáhl ke dvojímu střídání, z hřiště stáhl ne zcela efektivní dvojici Rosický, Wilshere a poslal na hřiště Fabregase, který převzal od českého záložníka kapitánskou pásku, a Van Persieho.

Zavzpomínal Beckham na Portugalsko?

Blízko gólu ale vzápětí byli domácí. Clichy upadl v šestnáctce při souboji s Nanim, ťukl do míče rukou a sudí Webb nařídil penaltu. Míč si postavil Rooney, namísto oslavných gest ale o chvíli později schovával u značky pokutového kopu hlavu v dlaních, protože namířil tak vysoko nad břevno, že to na Old Trafford jen zahučelo a Beckhamovi v hledišti možná proběhla hlavou vzpomínka na penaltový rozstřel s Portugalskem ve čtvrtfinále Euro 2004, při němž předvedl podobný kiks. A Rooney jen podtrhl své střelecké trápení, na gól čeká v nejvyšší soutěži od srpna.

Arsenal tak byl stále ve hře, jeho ofenzivní snaha ale končila daleko od branky United. Střídající Walcott zkoušel marně štěstí zdálky, cestu za záda Van der Saara nenašel míč ani po hlavičce Šammacha. S postupujícím časem přibývala na straně Kanonýrů nervozita a United těsné vítězství ubránili a posunuli se tak do čela Premier League. Manchester vede pořadí s 34 body a dvoubodovým náskokem na tandem Arsenal, Manchester City. Čtvrtá Chelsea ztrácí na nového lídra, který má navíc zápas k dobru, tři body.

Anglie - 17. kolo
Manchester United - Arsenal 1:0 (41. Park Či-song).

Reklama

Související témata: