Hlavní obsah

Hrdina fotbalistů Neapole Cavani: Můj gól byl zázrak

Hrozilo, že italský fotbal zažije v Evropské lize velký debakl. Po Juventusu a Palermu byla na pokraji vyřazení již v základní skupině i Neapol, v třetí minutě nastavení zápasu se Steauou Bukurešť se však stal zázrak. Uruguayský útočník Edinson Cavani po rohu hlavičkoval zády k brance a míč skončil v síti. Výhra 1:0 znamenala postup mezi 32 nejlepších týmů soutěže.

Foto: Salvatore Laporta, ČTK/AP

Neapolský Edinson Cavani (vpravo) se raduje z branky.

Článek

"Byl to zázrak. Tento gól a vítězství věnuji bohu," prohlásil po středečním zápase Cavani, který se po letním příchodu z Palerma stal klíčovou postavou Neapole. V italské lize se trefil v 16 zápasech devětkrát a září i v Evropské lize.

Nejprve dvěma góly pomohl týmu postoupit z předkola, ve skupině přidal dalších pět branek. Ta poslední do sítě Steauy však byla nejcennější. "Je to jak sen," radoval se semifinalista mistrovství světa.

Sám přitom v utkání zahodil hned několik šancí. V nastavení tak Neapoli nezbývalo než se pokusit o zoufalý závěrečný nápor. Vybojovala rohový kop, který slovenský záložník Marek Hamšík zahrál na přední tyč do chumlu hráčů. V něm vyskočil nejvýše právě Cavani, a přestože byl k brance zády, usměrnil balon do sítě.

"Zápas se nevyvíjel dobře. Steaua dobře bránila, a když už jsme se dostali do šance, tak jsme ji zazdili. Dřeli jsme ale až do úplného konce a vyplatilo se. Jsem šťastný hlavně za fanoušky, kteří nás podporují i v těch nejtěžších chvílích," řekl Cavani.

Ukázali jsme, že jsme schopní vyhrát i bez Ezequiela

Podle něj je výhra o to cennější, že týmu chyběl argentinský útočník Ezequiel Lavezzi, kterého trápí kotník. "Hráč jako já k sobě potřebuje kolegu, jakým je Ezequiel. Ukázali jsme ale, že jsme schopní vyhrát i bez něj," uvedl Cavani, který zařídil Neapoli první vítězství ve skupině, když z předchozích pěti zápasů skončily čtyři remízou. Jedinou porážku připravil Italům Liverpool.

Neapol je tak stále ve hře o případný triumf, kterým by navázala na poslední velký úspěch na mezinárodní scéně z roku 1989. Tehdy vyhrála předchůdce Evropské ligy Pohár UEFA. "Jak se nám povede nyní, závisí na pátečním losu. Nebojíme se ale ani těžkého soupeře. Dnes jsme se přesvědčili, že když bojujeme jako tým, tak jsme hodně silní," uvedl obránce Andrea Dossena.

V roce 1989 se na triumfu v Poháru UEFA podílel i Diego Maradona, který stále patří k největším legendám klubu. Už se však objevují hlasy, že Cavani jde v jeho stopách. "O něčem takovém nemůže být ani řeč. Diego je pro tohle město příliš důležitý, než abych si troufal se k němu přirovnávat. Mým jediným cílem je hrát co nejlépe a dělat radost fantastickým fanouškům," dodal Cavani.

Reklama

Související témata: