Hlavní obsah

Liberec přeběhal Jablonec. Nadšenci uběhli vzdálenost jako z Prahy do Austrálie

Praha

Běžecké Podještědské derby ovládl Liberec. V jeho prospěch během osmi dnů urazili závodníci v běžecké bitvě severu celkem 7077 kilometrů, za Jablonec zdolali běžci dohromady 6330 kilometrů.

Foto: archiv organizátorů

Běžecké Podještědské derby ovládl Liberec (ilustrační foto)

Článek

„Jablonec se sice poslední den pokusil o obrat a urval rekordní počet kilometrů, přesto na svého rivala celkově nestačil," prozradil jeden z organizátorů prvního ročníku běžecké bitvy severu Adam Holomoucký.

Pravidla byla jednoduchá. Kdokoliv mohl pomocí jakékoliv aplikace na mobilu či hodinkách změřit počet uběhnutých či nachozených kilometrů, a poslat svou aktivitu ve prospěch podporovaného města. Přispět bylo možné libovolným počtem činností.

Liberec podpořilo 674 mailů, Jablonec 650. „Ten rozdíl nám přišel jako malý vzhledem k velikosti obou měst," dodal Holomoucký. Běžci v „libereckém dresu" tak v průměru běhali delší tratě, Jablonec nakonec triumfoval jen ve dvou dnech, ve středu a v ten poslední.

68 kilometrů na jeden zátah

A jak dlouhá byla nejčastější vzdálenost? „Lidé posílali třeba dvoukilometrové chůze do práce, výběhy či procházky po Jizerkách s dětmi, ale našly se i extrémy. Nejvíce uběhnuto jsme měli na jeden zátah 68 kilometrů a jedna závodnice dala 30 kilometrů tak, že šestkrát vyběhla na Ještěd, čímž nastoupala přes 2000 výškových metrů," popsal další z pořadatelů Ondřej Petiška.

„Obě města však podala naprosto fantastické výkony. Celkem bylo při 1314 nasdílených aktivitách zdoláno neuvěřitelných 13407 kilometrů. A o to všechno se postaralo 456 závodnic a závodníků," vypočítal Petiška.

Celkový počet kilometrů odpovídá zhruba vzdálenosti z Prahy do australského Perthu či délce třetiny rovníku... Pořadatelé teď uvažují, že by podobné klání uspořádali i mezi Pardubicemi a Hradcem Králové či Prahou a Brnem.

Reklama

Související témata: