Hlavní obsah

Horváth na startu přípravy přiznal: Na Štědrý den jsem si dal večeři dvakrát

Na jaře bude klíčovým mužem Plzně, vedoucího týmu fotbalové ligy, při jejím útoku na titul. I proto záložník Pavel Horváth během zimní přestávky držel dietu, aby zhubnul. „Omezil jsem množství jídla a shodil tři kila,“ hlásil před úterní druhou fází tréninku pětatřicetiletý kapitán Západočechů a liboval si, že se tak vyhnul klubové pokutě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitán ligového lídra z Plzně Pavel Horváth.

Článek

Po skončení podzimní sezóny jste přísahal, že do startu přípravy budete hubenější, aby na vás mohl být trenér Vrba pyšný. Splnil jste předsevzetí?

Tak na pětasedmdesát procent. Shodil jsem tři kilogramy. Ale mám v plánu dílo do startu ligy dokončit. A myslím, že trenér byl naštvaný, protože mi nemohl dát pokutu...

Jak těžké bylo naplnit váš plán? Co všechno jste si zatrhnul?

Čtyři dny jsem se trápil, ale pak se žaludek scvrknul a už to bylo lepší. Úplně jsem přestal mlsat. A odepřel jsem si uzeniny. Jen den před Silvestrem jsem udělal výjimku. Ráno jsem si dal k snídani debrecínské párky. A udělalo se mi tak zle, že jsem celý den ležel. Normálně se mi zvedl žaludek. Prostě mastné jídlo už nemůžu...

Co tedy obsahoval a obsahuje váš jídelníček?

Spíše jsem omezil množství jídla. Jedl jsem kuře s mrkví nebo rybu jen v nálevu. Snažil jsem se ráno nasnídat, což jsem dříve nedělal. Nějaké vločky s jogurtem nebo chleba s máslem a medem. Nic výrazného, ale já normálně nesnídám. Dám si kávu po cestě do Plzně nebo až v šatně. A taky jsem omezil pečivo. A nejpozději v půl sedmé jsem měl poslední jídlo. Kromě Štědrého dne, Silvestra a Nového roku jsem večer vážně nejedl. A pil jsem hodně vody.

Byl jste nervózní ze změny jídelníčku a úbytku jídla ve srovnání s předchozími týdny?

Pár okamžiků, kdy jsem byl nepříjemný, rozhodně nastalo. To jsem měl klasický absťák... Hlad po večerech je hrozný, nervy pak trošku tečou. Ale nebylo to tak zlé, jak jsem čekal. Asi třikrát jsem měl chuť se na vše vykašlat. Ale snad jsem si neodříkal zbytečně. Každopádně jsme o Vánocích ušetřili za jídlo strašné peníze. A taky se díky té dietě vrací japonská móda... Mám džíny, které jsem kupoval před čtyřmi lety v Kóbe. A od té doby jsem je neměl. Tři roky jsem točil troje kalhoty. A teď mám desatery. Najednou na sebe mám tolik věcí v šatníku...

Vážně jste neměl pokušení dát si společně se zbytkem rodiny nachystané jídlo?

No, pár rodinných večeří jsem strávil v sauně nebo jsem šel raději hrát hokej případně ven, abych neviděl, jak ostatním chutná. Vracel jsem se, až když bylo všechno uklizené a zavřené. Měl jsem plán, jak shazovat. Věděl jsem přesně, kolik mohu sníst. Takřka pokaždé jsem si jídlo vážil na kuchyňské váze.

A oželel jste i pivo?

Vůbec jsem ho nepil. Kromě Silvestra. Jestli jsem za celou dovolenou vypil dvě piva, tak je to hodně.

Kolik jste během dovolené naběhal kilometrů v rámci individuálního plánu?

Každý trénink přibližně pět. Problém byl spíše než s objemem s organizací času. Asi desetkrát jsem byl na hokeji. Když jsem šel večer hrát a druhý den musel běhat, tak nezbylo než ráno časně vstávat, protože večer byla brzy tma a odpoledne jsem se musel věnovat dětem.

Dodržoval jste tréninkový program?

Samozřejmě jsem prskal, když jsem ho dostal. Navíc jsem po návratu z dovolené v Americe tři dny bral antibiotika, takže jsem pak byl běhat i na Štědrý den a oba následující sváteční dny. Ale jednou jsem byl běhat navíc a minimálně desetkrát jsem byl navíc hrát hokej. A dával jsem pochopitelně i góly. Mraky gólů...

Neměl jste chuť si během dovolené sednout k televizi a zakousnout cukroví?

Měl jsem tři nebo čtyři kousky. Mám to rád, ale před dovolenou jsme se domluvili s ženou, že mi bude nadávat, kdybych po cukroví sahal. Dokonce jsem jí řekl, že může být vulgární. To nebyla, ale dvakrát nebo třikrát mě musela okřiknout a hned jsem si šel stoupnout na váhu, takže jsem okamžitě věděl, že ještě nemůžu.

Kontrolovala vás manželka, když jste se vracel v noci po hokeji domů?

Ne, ona byla vzhůru, protože třeba do čtyř žehlí... Spát chodila teprve až když jsem usnul. Mně navíc přišlo líto se třeba v jedenáct nacpat. Naštěstí žena všechno jídlo důsledně uklízela.

Lednici jste si tedy zakázal?

Měli jsme tam hodně uzenin. Já se jí vážně vyhýbal. Občas jsem si dal z lednice jogurt, ale kromě pití jsem z chladničky nic netahal.

Odepřel jste si tradiční pochutiny i na Štědrý den?

Večeři jsem měl normálně s rodinou. V šest byla rybí polévka a kapr se salátem. A když už jsem si povolil na Štědrý den, protože jsem viděl, že váha jde dolů, tak jsem si kolem půl desáté dovolil tu večeři ještě jednou dokola. Měl jsem na to hroznou chuť. Možná ne v takovém množství, ale celou večeři jsem si fakt dal znova.

Podporovali vás spoluhráči ve vašem snažení?

David Limberský mi psal, jestli trénuji a nežeru nebo na to kašlu. Tak jsem mu odepsal, že trénuji. Při srazu jsem jim pak říkal, že jsem to dělal pro ně...

Reklama

Související témata: