Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:1Pešánova premiéra na jedničku! Češi si na úvod sezony vyšlápli na Švédy

Helsinky/Praha
Aktualizováno

Premiéra trenéra Filipa Pešána na reprezentační střídačce dopadla na výbornou. Čeští hokejisté ve svém prvním zápase sezony porazili na úvod turnaje Karjala ve finských Helsinkách po velmi dobrém výkonu v prvních dvou třetinách Švédy 3:1, když góly obstarali Hronek, Hynek Zohorna a Galvas, asistenci si ve svém debutu za dospělý nároďák připsal Myšák. Další utkání turnaje hraného před prázdnými tribunami Hartwall Areny čeká Čechy v sobotu od 16:30 SEČ proti domácímu výběru Suomi.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Čeští hokejisté se radují z branky.

Článek
Fotogalerie

S Patrikem Bartošákem v brance, který se do reprezentace vrátil poprvé od loňského května, ale i s debutujícími útočníky v nároďáku Janem Myšákem a Michaelem Špačkem vyrukovali Češi na výběr Tre Kronor a od samého začátku byli podstatně nebezpečnější a svého soupeře drželi na uzdě.

Už šance Koblížka a Smejkala po úvodní trefě volaly, ta ale přišla až v 17. minutě. Zatímco Švédové svou první přesilovku nevyužili, tým v červených dresech ano. Po kombinaci Nestrašila s Hynkem Zohornou se na vrcholku pravého kruhu opřel do puku Hronek a obránce Detroitu zapůjčený Hradci Králové dělovkou nad lapačku překonal gólmana Rubina.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Čeští hokejisté se radují z branky proti Švédsku.

O pouhých 104 vteřin si tato trojice vzala slovo znovu a opět při hře v početní převaze. Hronek sice nejprve se střelou do odkryté brány neuspěl, v pokračující akci se ale kotouč odrazil k Hynku Zohornovi, jenž bez problému zvýšil na 2:0.

Češi vládli i ve druhé části

I do druhé třetiny vlétli Pešánovi svěřenci velmi aktivně a po Smejkalově bekhendovém zakončení zachránila Rubina už podruhé v zápase tyčka. Branková konstrukce ale vzápětí na druhé straně pomohla i Bartošákovi při střele Dahléna.

Byla to ale ojedinělá příležitost Seveřanů, naopak Češi nesundávali nohu z plynu. Ve 27. minutě našel Šimon Stránský v mezikruží volného Galvase a jednadvacetiletý zadák finského Jukuritu svým druhým gólem v desátém zápase za reprezentaci zajistil už tříbrankový náskok.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Gólman české hokejové reprezentace Patrik Bartošák v akci během utkání se Švédskem na Karjala Cupu.

A kdyby ještě v samém závěru prostředního dějství zužitkoval Tomáš Zohorna parádní křížný pas svého bratra Hynka, mohlo být vedení ještě vyšší.

Švédové jen snížili

Švédové zkraje třetí třetiny zařadili vyšší rychlost a Friberg bekhendovou tečí vzal Bartošákovi naděje na třetí čisté konto v nároďáku. Okamžitě mohl odpovědět Tomáš Zohorna, který ale pálil do tyče.

Tlak svěřenců kouče Garpenlöva přesto sílil, Češi ale odolávali. Více než tři minuty před koncem základní hrací doby zkusili Švédové hru bez brankáře, skóre už se ale nezměnilo.

Turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Švédsko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Hronek (Nestrašil, H. Zohorna), 19. H. Zohorna (Nestrašil, Hronek), 27. Galvas (Š. Stránský, Myšák) - 42. Friberg (Wedin, Wingerli). Rozhodčí: Brander, Brännare - Pekkala, Thomann (všichni Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Bez diváků.
ČR: Bartošák - Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík - Nestrašil, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, O. Roman, Ordoš - R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Myšák, Červený, Š. Stránský. Trenér: Filip Pešán.
Švédsko: Rubin - Nyberg, Sellgren, Hansson, Norlinder, G. Backström, Ollas Mattsson - M. Lindqvist, J. Nilsson, Dahlén - Zaar, L. Andersson, Bristedt - Berggren, Wingerli, Wedin - Friberg, Ölund, Sylvegard. Trenér: Johan Garpenlöv.

Reklama