Hlavní obsah

Celtic - Sparta 1:4Hattrick! Juliš začal plnit smělý slib a nachystal první body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Juliš 0 : 1
45. Juliš 0 : 2
65. Griffiths 1 : 2
77. Juliš 1 : 3
90. Krejčí 1 : 4
Záznam online reportáže

Glasgow

Dám ve skupině víc gólů než Zlatan Ibrahimovic! Smělý slib složený okamžitě po losu těžké skupiny H byl po úvodních dvou zápasech u ledu. V Glasgow se ovšem útočník Lukáš Juliš konečně ukázal. Nasázel rovnou hattrick, fotbalisté pražské Sparty porazili favorizovaný domácí Celtic 4:1 a ve 3. kole Evropské ligy si připsali první body. Juliš tak v půlce skupiny vede nad Ibrou 3:0, čtvrtý gól v závěru přidal Krejčí starší. Sparta se stala vůbec prvním českým týmem, který dobyl Celtic Park. A Juliš zase prvním hostujícím autorem hattricku v chrámu Celtiku od roku 1983!

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Lukáš Juliš slaví úvodní branku zápasu

Článek
Fotogalerie

Sestava Sparty prochází každý týden zemětřesením. K osmi avizovaným absencím přibyl přímo na místě kvůli svalovým problémům ještě i klíčový stoper Čelůstka. Na jeho místo se opět stáhl Pavelka, vůbec poprvé v sezoně ovšem mohl nastoupit Hancko. Kapitán Dočkal usedl jen na lavičku a mužstvo omladilo. Poprvé se ve skupině od začátku představil 17letý Karabec, dostalo se i na dvacetiletého Polidara.

Domácí internacionální výběr složený ze zástupců osmi zemí začal očekávaným náporem. Letenští však buď jejich střely zblokovali, nebo Nita, který v sezoně zatím chytal pouze proti Blansku, ostré centry posbíral.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Fotbalisté Sparty se radují z branky

Klíčem k úspěchu bylo pro Spartu zlepšení ofenzivy, která se v prvních dvou duelech prosadila jen jednou. Jakmile dali hosté stranou počáteční respekt a kostrbatost, začali se po úvodní dvacetiminutovce prosazovat. Nejprve centry ze stran, pak i prvními šancemi. Karlsson v 24. minutě trefil z ostrého úhlu břevno.

O dvě minuty později nebezpečně pálil také Juliš a brankář Bain míč s námahou vyrazil. Po Karlssonově rohovém kopu trefil navrátilec Hancko hlavou tyč a odražený míč uklidil pod břevno do sítě Juliš.

Pražané se přesvědčili, že Celtic není v takové formě jako Lille a AC Milán. A když přečkali ojedinělou šanci, z níž Elyounoussi olízl břevno, těsně před přestávkou udeřili podruhé. Gólovou akci vypracoval aktivní Karlsson, bažant Karabec přiťukl Julišovi a nejlepší podzimní střelec Sparty se chladnokrevně uvolnil a přidal svoji druhou trefu v zápase.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Lukáš Juliš slaví branku v síti Celtiku Glasgow

Hned v nástupu do druhé půle mohlo být Celtiku ještě hůř. Karlsson využil špatné Bainovy rozehrávky a naservíroval spoluhráčům další tutovku. Jenže Juliš ještě lépe postavenému Karabcovi nenahrál a sám tentokrát zakončil žalostně.

Celtic hrál stereotypně, jenže Sparta mu začala dávat až příliš prostoru a domácí tlačili. Všechno mohlo být jinak, kdyby Sáček z povedeného samostatného brejku netrefil jen tyč. Jen o minutu později totiž střídající Griffiths snížil. Místo ztráty tří gólů se tak favorit dostal na kontakt a času měl ještě dost...

Jenže Sparta nechtěla o první body přijít. Skvělý Karlsson vystřihl do otevřené obrany přímočarý brejk, naservíroval Julišovi další pochoutku a hrdina večera zblízka do odkryté branky završil svůj hattrick.

O čtvrtý gól se postarali střídající zkušení hráči, Krejčí starší hlavou po Dočkalově centru podtrhl debakl.

Evropská liga - 3. kolo skupiny H:
Celtic Glasgow - Sparta Praha 1:4 (0:2)
Branky: 65. Griffiths - 26., 45. a 76. Juliš, 90. Krejčí starší. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.). ŽK: Christie - Pavelka, Sáček, Krejčí starší. Bez diváků.
Celtic: Bain - Frimpong, Duffy, Bitton, Laxalt (80. Ntcham) - Christie, Brown (60. Elhamed), McGregor, Elyounoussi (59. Griffiths) - Rogič, Edouard (80. Ajeti). Trenér: Lennon.
Sparta: Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko (73. Lischka) - Vindheim, Krejčí mladší, Sáček (88. Dočkal), Karabec (74. Trávník), Polidar (79. Krejčí starší) - Karlsson (88. Plavšič), Juliš. Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: