Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 3:1Sparta v Plzni tvrdě narazila. Přišla o podzimní neporazitelnost i ligové vedení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Bucha 1 : 0
34. Ondrášek 2 : 0
45. Hejda 3 : 0
90. Krejčí 3 : 1
Záznam online reportáže

Nejen o vedení v tabulce, ale i o podzimní neporazitelnost přišla pražská Sparta v šlágru sedmého kola. Namlsaná a patřičně motivovaná čtvrteční vysokou výhrou v Evropské lize nad Celtikem Glasgow při návratu na domácí scénu v Plzni úplně propadla. Při ligovém restartu nad ní Viktoria vyhrála zaslouženě 3:1, přičemž její vítězství mohlo být vzhledem k rozdílu ve hře obou týmů a penaltě neproměněné Buchou ještě vyšší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólová oslava plzeňského střelce Zdeňka Ondráška.

Článek
Fotogalerie

Neskutečné, jako minelu dokázal Plechatý hned v úvodu spáchat. Hloupou, nepochopitelnou a hlavně zbytečnou. Ani on si dost dobře nedovedl vysvětlit, komu chtěl nahrát...

Samo sebou, že přišel trest, protože nažhavená Plzeň nabídnutou příležitostí nepohrdla. Zásluhou Čermáka a střílejícího Buchy se už po sedmi minutách dostala do vedení, což hru Pražanů zákonitě poznamenalo. Jejich psychiku ještě víc. Zlomili se, ztráceli spoustu míčů, chybovali v rozehrávce, prohrávali osobní souboje, scházel jim pohyb, rychlost a myšlenka a ze všeho nejvíc pak důslednost, takže postupně vyklidili hřiště.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Pavel Bucha překonává sparťanského brankáře Florina Nitu.

Pohyblivější, a hlavně daleko důraznější domácí proto měli logicky navrch, takže i Ondráškovi a Čermákovi se nabídly slibné střelecké příležitosti. Mezi tyče sice nesměřovaly, ale i tak představovaly pro Pražany varování.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdeněk Ondrášek nechytatelně zvyšuje na 2:0 pro Plzeň ve šlágru ligového kola se Spartou.

Sparta, v jejíž sestavě ve srovnání se čtvrtečním zápasem ve Skotsku dostal Dočkal přednost před Karabcem a Krejčí starší před Karlssonem testovaným pozitivně na koronavirus, ho však příliš vážně nevzala.

I proto nabídla Ondráškovi prostor i čas, aby deset minut před přestávkou skóroval nekompromisním volejem podruhé, i proto v nastaveném čase první půle vyhořela zase. Krejčí prohrál hlavičkový souboj s Ondráškem a dorážející stoper Hejda ztrestal Pražany potřetí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Situace po třetím plzeňském gólu, který Spartě dal Lukáš Hejda (sedící na trávníku).

A po změně stran mohlo být se Spartou ještě hůř, kdyby Nitovi nepomohlo po Kopicově hlavičce břevno nebo kdyby se čtvrt hodiny před koncem nedali letenští obránci na dorážku Ondráška větší pozor než v první půli.

A hlavně kdyby Plzeň přece jen neubrala z tempa, agresivity a chuti, takže Sparta ve volně plynoucí druhé půli držela pro ni celkem přijatelný tříbrankový rozdíl.  Ani penalta, kterou v předposlední minutě Nita Buchovi lapil, na něm nic nezměnila, takže Pražané v nastaveném čase výsledek alespoň korigovali. Střídající Plavšič nejprve trefil břevno, Krejčí mladší poté dopravil míč přece jen za Hruškova záda.

Ani čestný gól však nic nezměnil na tristní bilanci Letenských ve Štruncových sadech. Sparta tam nevyhrála od roku 2011 a neuspěla ani v jedenáctém zápase v řadě, byť přijela v roli podzimního lídra.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 3:1 (3:0)
Branky: 7. Bucha, 34. Ondrášek, 45.+1 Hejda - 90.+3 Ladislav Krejčí II. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Kříž - Berka (video). ŽK: Čermák, Kalvach, Káčer - Plechatý, Ladislav Krejčí II, Sáček, Vindheim.
Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák (76. Alvir) - Ba Loua (76. Kayamba), Ondrášek (78. Beauguel), Kopic (90. Káčer). Trenér: Guľa.
Sparta: Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko (63. Trávník) - Vindheim, Ladislav Krejčí II, Sáček (70. Karabec), Dočkal, Ladislav Krejčí I (63. Hanousek) -  Juliš, Polidar (63. Plavšič). Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: